Nacht van het Witte Doek op de Markt in Deurne (archieffoto).
Volledig scherm
Nacht van het Witte Doek op de Markt in Deurne (archieffoto). © FotoMeulenhof

Nacht van het Witte Doek: serieus filmfeest op talloze plekken in en buiten het centrum van Deurne

DEURNE - De Nacht van het Witte Doek in Deurne is het oudste en grootste, gratis toegankelijke meerdaagse openlucht filmfestival van Nederland. Er zijn komend weekend ruim dertig vertoningen op talloze plekken in en buiten het dorpscentrum.

Eigenlijk begrijpt ze niet goed waarom half Nederland de Nacht van het Witte Doek niet bezoekt, want: ,,Het is altijd gezellig, het is gratis, je kunt vrij bewegen, de terrasjes zitten vol, er zijn mooie locaties en er draaien goede films ... Wat wil je nog meer?" Pita Zegstroo, lid van de programmacommissie van het filmfestival in Deurne, wil maar zeggen: eind augustus is een tocht naar het Peelse dorp meer dan de moeite waard. Ja, er zijn criteria waar de films aan moeten voldoen, maar de belangrijkste is toch 'als we zelf de film goed vinden, gaat 'ie door'.

De film 'Kursk' met onder anderen Matthias Schoenaerts (rechts).
Volledig scherm
De film 'Kursk' met onder anderen Matthias Schoenaerts (rechts). © Independent Films

En die 'we', dat is Zegstroo, die samen met zes collega's de programmering van het jaarlijkse filmfestival bepaalt. Daarvoor ziet ieder lid van de commissie elke maand toch wel een filmpje of drie, wordt filmliteratuur bijgehouden en worden er ook veel trailers bekeken.

Het festival, dat al sinds 1992 bestaat, is uitgegroeid van één filmvertoning op de Markt, tot een serieus filmfeest met meer dan dertig vertoningen gedurende drie dagen op talloze plekken in en buiten het dorpscentrum. Hoofdfilm op de vrijdag is dit jaar Kursk van regisseur Thomas Vinterberg, met onder anderen Colin Firth, Léa Seydoux en Matthias Schoenaerts. Waarom juist gekozen voor die film? Zegstroo: ,,De vrijdagfilm is er een voor een breed publiek. Die wordt gedraaid op de Markt op een enorm scherm voor meer dan duizend mensen. Dan kies je voor een film waar enerzijds spanning in zit en waar ook het nodige gevoelige in terugkomt. Bij Kursk is er daarnaast ook nog eens sprake van een actuele gebeurtenis (de film gaat over de Russische nucleaire onderzeeër Kursk die na een explosie aan boord zonk naar de bodem van de Barentsz-zee), en ook dat helpt bij het maken van een keuze.”

Buitengebied

Niet alleen op de Markt, Cultureel Centrum Deurne, museum De Wieger, maar ook in bijvoorbeeld natuur- en milieueducatie-centrum De Ossenbeemd worden films vertoond. In dat buitengebied is zaterdag onder meer de recente film Schapenheld van Ton van Zantvoort te zien. ,,We houden bij de keuze uiteraard rekening met de locatie, dat is toch een meerwaarde. Daarom Schapenheld in de natuur en kiezen we bijvoorbeeld voor De Wieger altijd wel kunstzinnige films", aldus Zegstroo. Daar is dit jaar Leaning into the wind over de Schotse kunstenaar Andy Goldsworthy te bekijken.

De Nacht van het Witte Doek van 23 tot en met 25 augustus. Op de Markt en diverse andere locaties in Deurne. Informatie: nachtvanhetwittedoek.nl

In de openlucht films kijken op Nacht van het Witte Doek in Deurne.
Volledig scherm
In de openlucht films kijken op Nacht van het Witte Doek in Deurne. © René Manders