‘Nieuw’ album van Eindhovense protestzanger Armand, ruim vier jaar na zijn dood

EINDHOVEN - ‘Zo’n mooie dag’ is de titel van een ‘nieuw’ album van Armand, die in 2015 overleed. Het bestaat uit niet eerder uitgebrachte liedjes die de Eindhovense (protest)zanger in zijn thuisstudio opnam. Sinds zaterdag is het tamelijk curieuze album via streaming diensten als Spotify, Apple Music, Deezer en Google Play te beluisteren.

Het is even wennen, onbekende liedjes van Armand, de Eindhovense zanger die op 19 november 2015 op 69-jarige leeftijd overleed. Op ‘Zo'n mooie dag’ staan er liefst veertien. Het album werd digitaal uitgebracht door het legendarische Friese label Top Hole Records van Jos Haijer, tevens zanger van de band Social Security. Hij kende Armand goed: met zijn andere band The Happy Tunes trad hij regelmatig met de zanger op.

Haijer werd benaderd door Armand-fan, -verzamelaar en -kenner Joris Anne Waardenburg uit Zoetermeer. Die was in het bezit van niet eerder gepubliceerde opnames van Armand, door de zanger thuis in Eindhoven zelf opgenomen met hulp van elektronica. Waardenburg:  ,,Armand was een goede huisvriend van ons, vooral van mijn vader.  Alle nummers zijn afkomstig van cassettebandjes die mijn vader van Armand kreeg. De keuze voor de samenstelling van het album was moeilijk. Want er is zoveel moois.”

Home-studio

De eerste elf nummers komen uit de ‘home-studio’ van Armand. Enkele dateren uit eind jaren 80, maar de meeste komen uit de periode 1990-1995. De laatste drie songs waren bedoeld voor het in 1994 geplande album Two Of Eur Kind, een plaat die Armand wilde uitbrengen als dubbel-elpee, maar die uiteindelijk verscheen als enkele cd: One Of Eur Kind.

Curiositeit

De rechten van de muziek van Armand liggen bij zijn twee zonen. Die keurden dit project goed, aldus Waardenburg. Jos Haijer heeft niet de verwachting ‘binnen te lopen’ met dit project. ,,Het is vooral een curiositeit natuurlijk, een soort eerbetoon en vermoedelijk zeer interessant voor de vele hardcore fans van Armand. Alleen al zijn ‘drumbreaks’, thuis in zijn studiootje opgenomen, zijn onnavolgbaar. Mocht er toch heel veel vraag naar zijn, dan kunnen we hem natuurlijk altijd nog fysiek uitbrengen, mét een boekje.”

Volledig scherm
Armand in Eindhoven © Bert Jansen/fotomeulenhof