Volledig scherm
Iris Penning. © Willem Wouterse

Nieuw album van singer-songwriter Iris Penning is ode aan lef en durf

RecensieEINDHOVEN - Een ode aan durf, zo mag je het nieuwe album van de Eindhovense singer-songwriter Iris Penning wel noemen. Op ‘Liever vieze voeten‘ breekt ze een lans voor het nemen van risico's. Vrijdag presenteert ze het album in het Natlab.

Aan lef heeft het Iris Penning nooit ontbroken. Ze weet waar ze voor staat, hoe lieflijk en feeëriek haar liedjes vaak ook mogen klinken. De etherische klanken, waarmee ze haar poëzie stem geeft, heeft ze behouden. Het is direct verbonden aan haar zuivere, zachte timbre. Maar meer nog dan op haar eerdere albums buigt ze haar zang in soepele windingen. Er klinken vaker krachtige emoties in door.

Het is meteen bij het openingsnummer Alles achter al raak. Ze bouwt het nummer zorgvuldig op, vanaf de eerste regel Ik vul de leegte op met woorden, die ze heel alleen zingt. Ze is enkel omgeven door galm die de leegte nog benadrukt. Ze laat de innerlijke spanning stijgen tot ze een langgerekte kreet slaakt, nadat ze heeft gevraagd om meer dingen waar ze voor kan schreeuwen.

Was op eerdere albums al duidelijk wat ze te zeggen had, de zelfverzekerdheid is op dit nieuwe album nog gegroeid. Met een cellist, een saxofonist en een tweede stem in een aantal nummers heeft ze haar palet uitgebreid. Ze heeft het meisjesachtige definitief afgeschud, al blijft haar stem licht. Het is haar voordracht die verder gerijpt is, met de teksten die ze schrijft. Ze kijkt om zich heen, en voorziet haar indrukken van commentaar. Ze zingt over pijn, scherven, afscheid, het loslaten van een geliefde. Uit haar teksten blijkt dat ze pijn niet uit de weg wil gaan, maar accepteert dat die bij het leven hoort. Met schoenen aan voel je de grond onder je voetzolen niet, zegt ze. Het is beter om de schoenen uit te trekken en vieze voeten te halen. Dan voel je tenminste.

Haar vorige albums klonken soms alsof ze in afzondering bedacht en opgenomen waren. Ze werkte wel met gastmusici, maar ook met loopstations. Hoe inventief ze dat ook deed, het gaf haar muziek iets introverts. De nummers op Liever vieze voeten dragen veel duidelijker het stempel van uitwerking in de studio. Ze laat anderen toe in haar klankwereld. Felix Pulmano neemt op drie nummers de tweede stem voor zijn rekening. Jorick Bronius zingt mee op Alles achter en bespeelt de santur, een Oosters snaarinstrument. Gabriël Peeters, die de opname verzorgd heeft, begeleidt Penning op diverse instrumenten. Ze heeft deuren en ramen opengezet. Kijkt naar buiten, maar nodigt de luisteraar ook uit om binnen te komen.

Presentatie album ‘Liever vieze voeten‘ van Iris Penning. Vrijdag 15 maart in het Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven. Aanvang 20.00 uur.