Volledig scherm
Joseph Grima, de nieuwe directeur Design Academy Eindhoven © Design Academy Eindhoven

Nieuwe directeur van Design Academy Eindhoven: ‘De academie werkt zonder angst’

UPDATEEINDHOVEN/GENUA - Designer, schrijver, curator en architectuurcriticus Joseph Grima (40) is de nieuwe directeur van Design Academy Eindhoven (DAE). Dat heeft de hbo-opleiding bekendgemaakt. Grima, wonend in Genua, in bezit van een Brits paspoort, volgt Thomas Widdershoven op die in oktober 2016 na drie jaar afscheid nam van de DAE.

Grima studeerde in 2003 af aan Architectural Association in Londen en is de oprichter van Space Caviar; een studio in Genua die zich richt op design, architectuur, technologie en politiek. Grima was gedurende drie jaar de jongste hoofdredacteur van het eveneens Italiaanse blad Domus. In 2012 was hij een van de twee curatoren van de (eerste) Design Biënnale in Istanbul. Twee jaar later was hij verantwoordelijk voor de befaamde Biënnale Interieur in Kortrijk.

De kersverse directeur is ‘verheugd’ met zijn benoeming: ,,Het is een eer om leiding te geven aan de beste designopleiding ter wereld, want dat ís de Design Academy Eindhoven. Er is niet een opleiding zo invloedrijk als de DAE, en waar zoveel goede ontwerpers aan zijn afgestudeerd. Veel van mijn medewerkers hebben gestudeerd in Eindhoven. Om daar nu te gaan werken, vind ik echt buitengewoon spannend.”

Wat nu precies de opleiding in het centrum van Eindhoven zo speciaal maakt, heeft alles met de houding van de docenten en studenten te maken, aldus Grima: ,,Ze werken er zonder angst. Alle vragen kunnen er worden gesteld, alles kan worden onderzocht; dat maak je niet veel mee in de onderwijswereld, dat weet ik uit ervaring. Die volstrekt open houding maakt deze opleiding zo zeldzaam en speciaal. Ik zal er alles aan doen om dat te behouden en waar mogelijk te intensiveren.”

Andere disciplines
Verbindingen leggen met andere disciplines zit ‘m in het bloed en dat wil hij ook gaan toepassen op zijn nieuwe werkplek: ,,Ik heb nooit geloofd dat er grenzen bestaan tussen bijvoorbeeld design en architectuur - eigenlijk is design een kleinere vorm van architectuur. Ik kan me dus zomaar voorstellen dat we meer gaan samenwerken met de Technische Universiteit in de stad.”

Grima is zo vaak als mogelijk in Eindhoven – ‘er wordt nu gewerkt aan de agenda’- en blijft Genua en Milaan als uitvalsbasis gebruiken. Eindhoven kent hij amper: ,,Ik weet uiteraard van de band met Philips en ik vind het hergebruik van de industriële gebouwen daar heel knap, maar verder is het nog blanco. Dat gaat snel veranderen hoop ik.”

Grima is niet het enige lid van de Raad van Bestuur; Jurriënne Ossewold is op directieniveau verantwoordelijk voor educatie, onderzoek en ontwikkeling. Zij was sinds het afscheid van Widdershoven waarnemend directeur.