Volledig scherm
Jos Kessels. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nieuwe roman P. F. Thomése met ED-columnist Jos Kessels in de hoofdrol

EINDHOVEN - De vriendschap is al jaren bekoeld, maar laat dat nu juist het onderwerp zijn van P. F. Thomése's nieuwste roman 'Ik J. Kessels'. "Het gaat over het einde van een vriendschap. Je zou het een requiem of een afscheid kunnen noemen", aldus Thomése.

Thomése en de echte Jos Kessels startten beiden destijds hun carrière bij de regionale krant in Tilburg. Thomése werd uiteindelijk romanschrijver, Kessels columnist bij het ED. De schrijver introduceerde J. Kessels als personage in enkele van zijn boeken, tot groot ongenoegen van de laatste. De twee hebben geen contact meer met elkaar. 'J. Kessels: The novel' werd uiteindelijk ook nog verfilmd, eveneens tot afgrijzen van de ED-columnist. 

,,Jos wilde met dat hele circus van die boeken niks te maken hebben", vervolgt Thomése. ,,Hij had er al gauw schoon genoeg van." De vriendschap kwam ten einde. ,,Ik heb hem nog over de film willen informeren, maar hij gooide de hoorn er op."

Tilburg

Thomése laat in zijn nieuwste boek de schrijver Thomése zoeken naar contact met J. Kessels, maar dat lukt niet. ,,Het is tegelijkertijd een sentimental journey door Tilburg, langs de oude kroegen van vroeger die er soms helemaal niet meer zijn. De beauty's van weleer zijn onherkenbaar geworden. Het bezoek aan een café draait uit op een begrafenisreceptie. Het is eigenlijk wel een grappig verhaal."

Tot een verfilming van het nieuwe boek hoeft het van Thomése niet te komen. ,,Ik hoop van niet. De eerste film was op zich aardig. Hij komt trouwens op 2 februari op tv. Maar als schrijver heb je er totaal niks over te zeggen. Ik kreeg het scenario nog opgestuurd, ik schrok van wat ze ervan gemaakt hadden. Ik had het beter zelf kunnen doen."

Quote

Het is zoals het is. Ik kan er toch niks aan doen

Jos Kessels

Enig begrip heeft hij daar wel voor. ,,In een boek zit je tien uur te lezen. Die film moet in 1,5 uur voorbij komen. Dat wordt veel vlakker. In een roman zitten dubbelzinnigheden, daar moet je als lezer over nadenken."

De echte Jos Kessels heeft geen behoefte te reageren. ,,Het is zoals het is. Ik kan er toch niks aan doen. We zien wel", zegt hij. Thomése tot slot: ,,Hij zal er wel weer van verschieten dat hij weer in een boek staat."

Volledig scherm
Auteur P.F. Thomése. © Henri Verwijmeren
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement