Volledig scherm
Interact Danstheater repeteert in Het Klooster in Nuenen © Miriam van den Nieuwenhof

Nuenens Klooster thuisbasis voor Interact Danstheater uit Eindhoven

NUENEN - Tijdens de eerste repetitie van de muzikale voorstelling 'Het Labyrint' in theater Het Klooster in Nuenen is zaterdagavond even sprake van de vooraf voorspelde chaos. Kabels en camera's worden geplaatst, acteurs worden gekleed in oranje hesjes, rekken hun spieren en zoeken hun plekje. Hoewel Interact gevestigd is in Eindhoven is Het Klooster de thuisbasis voor hun voorstellingen. "In Eindhoven hebben we dit niet en bovendien komen veel van onze sterren uit Nuenen", vertelt Jeanette-Maleander Maquiné die de voorstelling niet alleen schreef maar ook regisseert.

In deze 9e voorstelling wordt gezongen, gedanst, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Er zijn 60 personen bij betrokken, inclusief koor en vijfkoppige band. Maleander: "Ik schrijf alle teksten, voor toneel en zang, muzikant John Saris schreef alle arrangementen en kortte stukken waar nodig in. We krijgen ook hulp van professionals, studenten die dit vak in willen, bijvoorbeeld voor zang, en we krijgen veel hulp op het gebied van techniek. Veel belangeloze hulp waar ik erg blij mee en dankbaar voor ben."

Aan het stuk is een jaar gewerkt. "Ik maak een 'werkscript' en daarna mag iedereen meedenken en inbreng geven. De jongste speler is 8 en de oudste 63. Allerlei persoonlijkheden en zij denken vanuit een kader dat ik juist niet heb. Dit levert mooie nieuwe dingen op. Die inbreng wordt gewaardeerd, ook door de anderen. Ze zien de toevoeging en zeggen tegen elkaar 'goed van je'. Het is fantastisch mensen boven zichzelf te zien uitstijgen en ze dingen te zien doen die ze nooit van zichzelf verwacht hadden. We maken het uiteindelijk samen en dat geeft veel saamhorigheid. En gedurende de periode dat we er aan werken worden we steeds homogener. Ik ben trots."

Het Labyrint is te zien op 1, 2, 7, 8 en 9 april in Het Klooster in Nuenen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

Volledig scherm
Interact Danstheater repeteert in Het Klooster in Nuenen © Miriam van den Nieuwenhof