Volledig scherm
Daniel Romano, woensdag 29 mei te zien in de Effenaar in Eindhoven. © Lauren Spear

Onnavolgbaar multi-talent Daniel Romano op podium van Effenaar in Eindhoven

EINDHOVEN - De platenmaatschappij van Daniel Romano heeft enkele typeringen voor haar meest productieve artiest op een rijtje gezet. Hij staat onder meer te boek als chameleon, charlatan, de beste levende songschrijver, een asshole en een genie. Zo meldt New West Records ongetwijfeld met gevoel voor ironie. Wie wil kennismaken met het fenomeen, kan woensdag 29 mei terecht in de Effenaar in Eindhoven.

Het volgende album is in de maak, meldt Daniel Romano (1985). ,,We moeten de plaat nog mixen. Ik weet niet precies wanneer hij uitkomt en verklap nog niks over de stijl. Maar hij wordt goed.”

Daarmee lanceert de Canadese zanger, songschrijver en multi-instrumentalist zijn elfde solo-werk sinds 2010. Daaronder twee albums, die hij begin vorig jaar in één dag alleen uitbracht op online platform Bandcamp. Ze zijn alweer verwijderd. Ook maakte hij een album met zijn garagerockproject Ancient Shapes. Verder schrijft hij gedichten, is actief als grafisch vormgever en beoefent het ambacht van leerbewerker.

Als muzikant is hij onnavolgbaar. Hij maakte country, orkestrale pop, punkrock en psychedelische folkpop. Op de hoes van ‘Come Cry With Me‘ (2013) poseert hij met een stetson-hoed en een grote snor. Zes jaar later zien we hem in in de video voor het nummer met een zonnebril, zomerhoedje en een oma-hoofddoekje uit de jaren zeventig.  De optredens van Romano zijn even grillig. Tijdens de huidige tournee is hij onderdeel van een stevig rockende viermansband. Hij kan een cover van punkrockband Ramones uit zijn mouw schudden of opeens een gedicht voordragen. 

 Romano’s inspiratiebronnen lijken vooral in het verleden te liggen. Wie naar hem luistert, komt meteen in de verleiding om vergelijkingen te maken. Bijvoorbeeld met het werk van roots-iconen als Merle Haggard en Gram Parsons, maar ook met Bob Dylan, de Franse poëet Serge Gainsbourg en de Californische rockband Love. ,,Het is wat het is. Ik begrijp dat mensen de behoefte hebben om vergelijkingen te trekken. Maar ik luister gewoonlijk niet naar muziek als ik met een plaat bezig ben”, zegt hij. Sterker nog, vaak zijn de songteksten leidend. ,,Dan bepaalt de klank van de woorden hoe de muziek gaat klinken.”

,,Het moet interessant blijven”, verklaart Romano zijn voortdurende drang om te veranderen. ,,Dat ben ik niet alleen naar mezelf toe verschuldigd, ook naar de mensen die naar mijn muziek luisteren. Ik wil oprecht zijn.” Hij had nog vier platen kunnen uitbrengen in de stijl van zijn onversneden country-klassieker ‘Come Cry With Me‘, filosofeert Romano. En ze zouden wellicht ook nog prima hebben gescoord. Maar hij zou daar geen vrede mee hebben gehad. ,,Dan was ik niet eerlijk geweest.”

Lastig

Hij is geboren in Welland - een stad in de staat Ontario - en woont nu op een afgelegen plek. De enorme grootte van Canada maakt het lastig om daar te toeren. ,,Zo ben ik nog nooit in het noorden geweest. Het is lastig, de steden liggen ver uit elkaar. Vanaf mijn woonplaats is het bijna een dag rijden naar de dichtstbijzijnde stad in het westen. Oostwaarts ben ik negen uur onderweg naar de eerstvolgende grote stad.”

Natuurlijk heeft hij respect voor beroemde landgenoten als Neil Young, Leonard Cohen en Joni Mitchell (,,Joni is the best”), maar verder heeft hij geen speciale band met Canada. ,,Ik weet niet echt wat Canadees zijn betekent. Ik identificeer me niet met het land, alleen met de gemeenschappen waar ik ben opgegroeid. Maar ik voel niet de neiging om een nationalistisch logo op te plakken.”

Daniel Romano met support-act Ian Daniel Kehoe. Woe. 29/5, Effenaar in Eindhoven, 19.30 uur. Andere optredens in Nederland: 26/5: Groningen: SPOT/Oosterpoort; 28/5: Amsterdam: Paradiso Noord/Tolhuistuin.