Ons Joske: korte fictiefilm over het Eindhovense kroegleven

VideoEINDHOVEN - Deze zomer heeft regisseur Tom Elswijk een korte film gemaakt over sterke kroegverhalen. In de film komen Café Wilhelmina, Café de Rozenknop en Café de Bommel voorbij.

We zien hoe Niek (16 jaar) tijdens zijn eerste baantje in Café Wilhelmina erachter komt wat het betekent om ‘n sterk kroegverhaal te vertellen.

De film is in opdracht gemaakt van het tv-programma Goud van Brabant. Elswijk: “De mensen die mee wilden helpen lagen praktisch voor het oprapen.” Bijna de volledige cast is werkzaam geweest in of bezoeker van Café Wilhelmina. Voor sommige rollen werden professionele acteurs ingeschakeld. Arno Huibers speelt Jos, een rijke dronkaard die in de film ‘s nachts over straat zwalkt, omdat zijn taxi niet op is komen dagen.

Waar het verhaal vandaan komt? Elswijk: “Als tiener ben ik gaan werken in een oud bruine kroeg in Eindhoven. En wat ik daar leerde over Brabanders, is dat het vertellen van sterke verhalen door hun aderen stroomt. Het motiveert ze om het pad des levens zo nu en dan wat roekelozer te bewandelen dan nodig is. ‘Dan houdde d’r tenminste ‘n guui verhoal en over.’ De creativiteit van de Brabander sijpelt door in deze sterke verhalen.”

Volledig scherm
Stills uit de film Ons Joske © .
Volledig scherm
Stills uit de film Ons Joske © .