Volledig scherm
PREMIUM
© Willem Jongeneelen

Opnieuw bekeken, De Mozesbrug bij Halsteren: Lopen door een tunnel zonder dak

ZomerserieHALSTEREN - Met De Mozesbrug bij Halsteren werd een eeuwenoud zandfort toegankelijk gemaakt voor voetgangers. De architectonische verbindingsbrug naar Fort de Roovere ligt als een sleuf in de gracht. Je loopt als het ware door het water heen. Inderdaad, vandaar die naam.

Fort de Roovere maakt deel uit van de West Brabantse Waterlinie. Dat is een combinatie van vestingsteden, forten en een inundatiegebied dat ter verdediging onder water kon worden gezet. Als er oorlog dreigde, werd bij Steenbergen een sluis opengezet waardoor het lage maaiveld onderliep. Ten noorden van Bergen op Zoom lag een zandrug te hoog om onder water te zetten. Om dat gat in de verdediging te dichten, werden drie forten gebouwd. Fort de Roovere is het pronkstuk van de linie.

  1. Diamanten paar uit Heeze getrouwd in en met de Brabantsedag
    PREMIUM
    Brabantsedag

    Diamanten paar uit Heeze getrouwd in en met de Brabant­sedag

    HEEZE - Net getrouwd zijn. Eerst voor de gemeente en dan voor de kerk. En dan met de hele familie in 5 rijtuigen dwars door het dorp waar zo'n 20.000 mensen je toejuichen. Liny en Jan Boerenkamp (beide 84) uit Heeze maakten het 60 jaar geleden mee. Tijdens de tweede Brabantsedag ooit, op 6 september 1959. Zondag 25 augustus vindt de theaterparade voor de 62e keer plaats. Met het diamanten paar op de vip-tribune natuurlijk.