Vincent van Gogh, De pastorie te Nuenen, 1885.
Volledig scherm
PREMIUM
Vincent van Gogh, De pastorie te Nuenen, 1885. © Van GoghMuseum

Opnieuw bekeken: Op zoek naar Vincent van Gogh in Nuenen

ZomerserieNUENEN - Deze zomer bezoeken we plekken in Brabant die een rol speelden bij het ontstaan van bijzondere kunstwerken. Vandaag op zoek naar Vincent van Gogh in Nuenen.

23 locaties in Nuenen die aan Vincent van Gogh herinneren
Vincent van Gogh (1853-1890) werd in Zundert geboren. Op vijf plekken in Brabant vind je nog steeds de sporen van zijn leven en werk. Van Gogh woonde en werkte van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. HIj maakte er een kwart van zijn totale oeuvre. Geïnspireerd door de natuur en de eenvoudige mens, resulteerden zijn experimenten uiteindelijk in De aardappeleters, zijn eerste meesterwerk. Het Vincentre ging in 2010 open. Een compleet museum met alle aandacht voor de periode waarin Vincent in Nuenen woonde en werkte. In Nuenen zijn 23 locaties die aan Van Gogh herinneren. Van die 23 locaties zijn er 14 door hem geschilderd of getekend. De overige 9 plekken zijn standbeelden, gebouwen of plekken met een bijzondere betekenis. Bij 18 van de 23 locaties zijn informatiezuilen geplaatst. Binnen 400 meter van het Vincentre vinden we al enkele locaties die Van Gogh geschilderd heeft. Deze kleine route van vijf kilometer is eenvoudig te wandelen. Er is een fietsroute van 15 kilometer rondom Nuenen en nog een fietsroute van 335 kilometer door Brabant.

Waar restaurant De Koffiedrinkers de inspiratie vandaan heeft gehaald moge duidelijk zijn. En cafetaria De Aardappeleters hoefde ook niet lang na te denken. Het Aardappeleterssteegje en de Vincent van Goghstraat. Nuenen is zichtbaar doordrenkt met de schilder. ,,Het Vincentre", corrigeren twee tienermeiden beleefd met een correct Franse tongval. Als robots wijzen ze synchroon in noordelijke richting. Zonder na te denken, op de automatische piloot. In de andere hand hebben ze een ijsje. Ze eten en praten verder. Ze zijn het gewend, die vragen. Om gids te zijn. Er reizen ook heel wat mensen naar Nuenen. Allemaal om dichter bij een van de bekendste schilders uit de Nederlandse kunstgeschiedenis te komen, Vincent van Gogh. Twintig- tot vijfentwintigduizend toeristen trekken jaarlijks naar Nuenen. Het overgrote deel zal museum Vincentre zeker ook bezoeken. En ze komen van heinde en verre vertelt Joke Schepers wanneer ik bij haar in bakkerij 't Nuenense Bakkertje sta. ,,Duitsers, Engelsen, Spanjaarden, Aziaten, Russen, Noren, Denen, Amerikanen, Canadezen, vooral Chinezen." Ze spreekt een aardig woordje Engels en dat is dus ook wel nodig. ,,Ik spreek wel Engels ja, maar het is niet genoeg. Frikandel- of ragoutbroodje, kroketbroodje en advocaatgebak, hoe zeg je dat in het Engels?"