Volledig scherm
Eindhovense rockband Wolfendale met vlnr: Marc van den Boom, Sander Strick en drummer Ruud van Bree. © Dennis Danen

‘Periscope' van Wolfendale uit Eindhoven is een pareltje

RecensieOpeens doken ze op in 2011, de mannen van de Eindhovense band Wolfendale. Ze maakten een veelbelovende start met hun debuutplaat , een collectie intelligente en nauwkeurig uitgewerkte nummers in de geest van het Amerikaanse duo Steely Dan. De band rond Sander Strick (zang/gitaar) en Marc van den Boom (bas) speelde op festivals als Noorderslag en Paaspop en deed een clubtour. Een overdonderende start dus.

Wie: Wolfendale
Wat: album ‘Periscope’
Waar/wanneer: Effenaar Eindhoven, albumpresentatie vrijdag 1 februari

Maar net zo snel als ze gekomen waren, verdwenen de mannen van Wolfendale van de radar. Tot afgelopen lente, toen de band nieuw werk lanceerde tijdens een optreden in Altstadt. Wolfendale bleek achter de schermen volop actief te zijn geweest. Sterker nog, de Eindhovenaren gooiden een reeks nieuwe liedjes weg en begonnen, na de verhuizing naar een studio op industrieterrein De Hurk, op nul. Het resultaat : het album.

De band houdt zijn tweede langspeler vrijdag ten doop tijdens een concert in de Effenaar (voorprogramma Vera Zané, 20.45 uur). Net als de voorganger laat Periscope zich, vanwege de vele details, het best beluisteren via de koptelefoon. Het is een filmische plaat waarop de band (vergeleken met het debuut) wat meer elektronica gebruikt. Alle partijen zijn op ingenieuze wijze in elkaar gevlochten. Periscope is geen album vol meezingbare rocksongs, maar een intrigerend werkstuk dat je bij voorkeur in één sessie beluistert.Foghorn


In een tijd waarin Spotify-playlists vol oersaaie indie-folk menig koffiehuis terroriseren, is dit een pareltje om te koesteren.