Philharmonie Zuidnederland aan de slag met ‘moeilijkste orkestwerk’

VIDEOEINDHOVEN - Welke orkestmusicus je het ook vraagt, ze zijn het er allemaal over eens: de ‘Turangalĭla symfonie’ van Olivier Messiaen is een van de moeilijkst speelbare orkestwerken. Philharmonie Zuidnederland speelt het lastige stuk 20 januari in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

Messiaen (1908-1992) was pianist, organist en componist, maar ook ornitholoog en kenner van oosterse muziek. Boven alles was hij (katholiek) gelovig. Het was Messiaens verheven en verlichtende orgelmuziek die dirigent Dmitri Liss deed besluiten om voor het muziekvak te kiezen, de mogelijkheid deze levenslustige symfonie te dirigeren greep hij dan ook met beiden handen aan.

  1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
    PREMIUM
    Video

    De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

    EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.