Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Philips Philharmonisch Koor uit Eindhoven gaat naar Singing World Festival in Sint Petersburg

EINDHOVEN - Het Philips Philharmonisch Koor gaat naar Sint Petersburg. Het zingt daar onder meer de 'Psalmensymfonie' van Igor Strawinsky.

Toen Marina Dijkstra Soubbotina twee jaar geleden aantrad als bestuurslid van het Philips Philharmonisch Koor had ze een droom: met z'n allen naar haar geboortestad Sint Petersburg. Die droom komt uit, 4 augustus stapt het voltallig koor in het vliegtuig. Maar ze heeft het geweten: de laatste drie maanden is ze bijna fulltime met het uitstapje bezig. ,,Mijn grootste zorg op dit moment is dat het met de visums rondkomt. Doordat ik Russisch spreek en weet hoe het in Rusland werkt, kan ik alles veel sneller en efficiënter regelen. En daarbij, ik vind het leuk om te doen."

Ze woonde tot haar vijfendertigste in Rusland. Toen ze ruim twintig jaar geleden met haar Nederlandse man naar Nederland kwam, meldde ze zich aan bij het Philipskoor. Ze spreekt perfect Nederlands, maar gemakkelijk vond ze de taal het in het begin niet. ,,Nederlanders spreken vanuit kun keel, Russen spreken veel meer voor in de mond. In het begin had ik veel keelpijn."

Het internationale Singing World Festival in Sint Petersburg wordt dit jaar voor de zeventiende keer gehouden. ,,Het is opgezet om zangers wereldwijd te verbinden en culturen uit te wisselen," vertelt Dijkstra. ,,De banden tussen Rusland en Nederland zijn momenteel niet zo warm, maar daar hebben zangers geen last van. Waar wordt gezongen, wordt geen ruzie gemaakt."

Het Philipskoor zingt in Rusland liederen van Wolf, Bartók, Duruflé en Fauré. Hoofdwerk is de Psalmensymfonie van Igor Strawinsky uit 1930, nota bene geschreven onder de rook van Sint Petersburg, voor het vijftigjarig bestaan van het Boston Symphony Orchestra. De bedoeling van zijn uitgever was dat Strawinsky 'iets populairs' zou schrijven dat tegemoet zou komen aan 'de algemene smaak van het publiek', maar daar liet de componist zich niet toe verleiden. Zoals hij zelf zei: ,,Ik heb 'populair' niet opgevat als aanpassing aan de algemene smaak van het publiek, maar als iets wat algemeen wordt bewonderd.' Het werd een 'symphonie composée à la gloire de DIEU' met de teksten van de psalmen 150 ('Alles wat adem heeft, loof de Heer'), 39 (troost tegenover de kortheid van het leven) en 40 (vertrouwen op Gods genade). Symfonie is overigens een merkwaardige term: de begeleiding is voor houtblazers zonder strijkers, of voor twee piano's. Met de laatste bezetting gaat het Philipskoor op stap. Op 7 juni, om 19.30 uur, klinkt het programma al in de Emmaüskerk aan de Jan van der Wegestraat in Eindhoven.