Volledig scherm
PREMIUM
Lucas en Arthur Jussen. © Carli Hermès

Pianobroers Jussen: briljant, boeiend en innemend

RecensieDe zaal was allang uitverkocht: de broers Lucas (26) en Arthur (23) Jussen zijn enorm populair. Deze voortvarende pianisten, niet vies van voetbal, pop en snelle auto’s, frequenteren de media en lokken veel jongeren naar hun concerten. Zij bereikten een fenomenaal hoog niveau als koppel, aan één vleugel quatre-mains en pianoduo aan twee instrumenten. 

Wie: Lucas en Arthur Jussen, piano
Waar: Muziekgebouw Eindhoven
Wanneer: dinsdag 14 januari

Zij passen in de rij van internationale beroemde duo’s. Hun samenspel is hecht, homogeen en naadloos. Als zielsverwanten lijken zij zelfs synchroon te ademen. Hun voordracht straalt altijd speelvreugde en spontaniteit uit, terwijl elke noot tot ver achter de komma ingestudeerd is. De timing is perfect, zéér knap. 

Dinsdagavond klonken alle vierhanden-werken prachtig: Rachmaninovs Suite briljant en betoverend, Mozarts Sonate pittig en puntgaaf. Mendelssohn verraste door een fraaie balans tussen een vlinderende virtuositeit en een expressieve lyriek. Het Divertimento van de door de nazi’s vermoorde Leo Smit bleek interessant door impressionistische warmbloedige samenklanken en een indringende ritmiek.