Volledig scherm
Rowwen Hèze (met op het videoscherm Jack Poels op Pinkpop 1992) en Huub Stapel en Henriëtte Tol in 'Pinkpop' van Toneelgroep Maastricht. © Ben van Duin

'Pinkpop’: aangrijpend muzikaal liefdesverhaal

EINDHOVEN - Toneelgroep Maastricht maakte met Rowwen Hèze een voorstelling over de ingrijpende gevolgen van alzheimer. Dit alles tegen het decor van Pinkpop. Met confetti, maar ook met mist en (echte) regen.

Het is een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit, de ballad Blieve loepe van Rowwen Hèze uit 1990, geschreven door voorman Jack Poels. In theatervoorstelling Pinkpop speelt de band de oorspronkelijke versie synchroon met de filmbeelden van hun optreden op Pinkpop in 1992. 

Knap gedaan, en een van de vele kippenvelmomenten uit de verrassende voorstelling. Verrassend omdat Pinkpop niet zo zeer over Pinkpop gaat, maar over de liefde en alzheimer, verrassend omdat Rowwen Hèze als band boven zichzelf uitstijgt met fraaie nieuwe liedjes en stijlen als reggae en rock.
Ook op de regie van Servé Hermans valt weinig af te dingen, noch aan het verhaal van Frans Pollux en Jibbe Willems, dat een poëtische dubbele laag bevat.

Tegen de achtergrond van de mijnsluitingen in Zuid-Limburg en de DSM-ramp wordt het ontstaan van Pinkpop geschetst. ‘De koel’ en vastelaovend, meer was er niet in Limburg. Tot Pinkpop hoop bracht en muziek het mijnendrama verdreef.

Quote

Het is een van de mooiste Nederlands­ta­li­ge liedjes ooit, de ballad Blieve loepe van Rowwen Hèze uit 1990.

Drama
Op het videoscherm worden oude Pinkpopbeelden vertoond, maar op de voorgrond ontvouwt zich een persoonlijk drama. Zestiger Wiel - een magistrale Huub Stapel - denkt dat hij een jonge god is en wil nog een keer naar Pinkpop met zijn vrouw Lies (een glansrol voor Henriëtte Tol). Hij scharrelt wat rond in zijn garage op zoek naar zijn iglo-tentje voor op de festivalcamping, maar vergeet steeds wat hij aan het zoeken is. En zo vergeet hij steeds meer, behalve feitjes over Pinkpop. Wat eerst nog grappig lijkt, wordt al snel pijnlijk: het blijken de eerste tekenen van alzheimer. ‘Wat is we als er geen we meer is?’ ‘Mistige dage' op de Peel, 'als de gedachte vervage’, worden dat in de woorden van Jack Poels.

Bijna alles klopt aan deze voorstelling, die op aangrijpende wijze eindigt. Dat er tussendoor geen ruimte wordt gelaten voor applaus is een zege. En nooit klonk So lonely van The Police zo indringend mooi uit een transistorradio.

‘Pinkpop’ door Toneelgroep Maastricht en Rowwen Hèze, o.a. zaterdag 6 mei Schouwburg Tilburg, donderdag 11 mei Chassé Breda, 14 mei Maaspoort Venlo en 15 juni in Parktheater Eindhoven. Gezien: 13 april in de Schouwburg van Cuijk. De nieuwe, bijbehorende cd van Rowwen Hèze, opgenomen in Neerkant, is vanaf nu verkrijgbaar.