Volledig scherm
PREMIUM
Het Muziekgebouw in Eindhoven. © Ton van de Meulenhof

Polyfone muziek in Muziekgebouw Eindhoven kan geen bijgeluiden verdragen

EINDHOVEN  - Het is een hele stap van een roezemoezende Eindhovense binnenstad naar de religieuze zestiende-eeuwse requiemmuziek van Cristobal de Morales (1500-1553). Alsof je een klooster binnenstapt en daar in de gewijde stilte de dagsluiting meemaakt.

Wie: Cinquecento zingt Cristóbal de Morales

Waar: Muziekgebouw Eindhoven

Wanneer: 13 februari 2019

Deze polyfone muziek kan ook haast geen bijgeluiden verdragen, niet van de luisteraars, maar ook niet van de zangers zelf. Ze is zo onvermengd geschreven op het samengaan van de vijf stemmen dat elke afwijking haar ontheiligt. Deze vocale muziek had van oudsher de hulp van een ruim klinkende kerk, de in verhouding weinig resonerende akoestiek van een concertzaal laat onbarmhartig horen wie letterlijk en figuurlijk uit de toon valt.

  1. Dj Sophie Francis (20) uit Rooi gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’
    PREMIUM

    Dj Sophie Francis (20) uit Rooi gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’

    SINT-OEDENRODE - Ze leeft het leven van haar dromen. Als internationaal succesvol dj Sophie Francis - of ‘gewoon Sophie uit Rooi’ (Sint-Oedenrode) voor vrienden. Op haar 15de werd ze al ontdekt, nu is ze 20 en honderden optredens over de hele wereld verder. Op sociale media laat ze niet alleen de vrijheid, blijheid zien, maar is ze ook eerlijk. ,,Ik heb een geweldig leven, maar het is ook echt zwaar soms.”