Astrid Cats, directeur van het TAC.
Volledig scherm
Astrid Cats, directeur van het TAC. © Jean Pierre Reijnen

Praktische steun voor beginnende kunstenaars in het TAC Eindhoven

EINDHOVEN - Het nieuwe project ‘Inversie’ helpt net afgestudeerde kunstenaars op allerlei gebied, om ze op eigen benen te leren staan. Dat gebeurt onder meer vanuit het Temporary Art Centre in Eindhoven.

Net afgestudeerd aan een kunstacademie valt het niet mee om je weg te vinden in de wereld van de dagelijkse kunstpraktijk. Precies daarom is een project opgestart voor jonge talenten. Mentoren uit het bedrijfsleven en de kunstwereld gaan vijf tot zeven jonge kunstenaars helpen. Dat gebeurt onder meer vanuit het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven. Kandidaten kunnen zich tot eind januari melden bij die Eindhovense instelling.

Ondergeschoven kindjes

Het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven.
Volledig scherm
Het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Tijdens de studie aan een kunstacademie wordt vrijwel uitsluitend aandacht geschonken aan het vakinhoudelijke. Zaken als bedrijfsvoering, productiemethodes en marketing zijn ondergeschoven kindjes. Het provinciale ontwikkelingsprogramma ‘Inversie’ wil daar verandering in brengen. Het wil talentvolle beeldend kunstenaars begeleiden zodat die in relatief korte tijd op eigen benen kunnen staan.

De begeleiding wordt ‘op maat’ gemaakt. Afhankelijk van waar de beginnende kunstenaar behoefte aan heeft, wordt door de mentoren hulp ingevlogen. Astrid Cats, directeur van het TAC en een van die begeleiders: ,,De ene kunstenaar is vakinhoudelijk wel goed bezig, maar kan wel wat hulp gebruiken op het gebied van marketing. Dan wordt vanuit ons netwerk een deskundige gevraagd te helpen. En dat netwerk varieert van het Van Abbemuseum, werkplaats Beeldenstorm tot en met De Nederlandse Bank. Zij stellen kennis, faciliteiten en productiemiddelen ter beschikking.”

Kwetsbare kunstenaars

Het programma Inversie biedt ruimte aan vijf tot zeven talenten. Cats: ,,En dan gaat het dus om net beginnende beeldend kunstenaars die kunst maken die niet zo goed in de markt ligt. Dat zijn immers de meeste kwetsbare kunstenaars die daarom juist geholpen moeten worden. Dat kunnen schilders zijn, maar ook video- of performancekunstenaars.”

De provincie Noord-Brabant steekt de komende vier jaar 100.000 euro in ‘Inversie’. Het TAC en de collega-instellingen Witte Rook in Breda en Kunstpodium T in Tilburg leggen eenzelfde bedrag bij. In maart moet het project echt beginnen. Voor elk begeleidingsproject wordt zeker vijftien maanden uitgetrokken.