Volledig scherm

Recensie - Platte uitvoering Afslag Eindhoven

RECENSIE - Tafeltjes met kleedjes en Guus Meeuwis en Gerard van Maasakkers uit de speakers: hoe bruin-Brabants wil je het hebben? En in die kroeg regeren kroegbaas Johan (Rogier Schippers) en diens vrouw Willeke (Lonne Gosling).

Het gaat slecht met het buurtcafé, waar een benefiet 'met fantastische gasten' en een lotto 'met prachtige prijzen' verandering in moeten brengen. En dus haalt Johan pelpinda's en een visje 'voor straks op de barbecue' en slaat Willeke nog een wit wijntje achterover.

Maar, de ene na de andere gast haakt af en dus ziet het er somber uit voor de zaak. Als dan op een goed moment een Syriër de zaak binnenstapt, dan ontwikkelt zich een soort van slapstick, incluis kijvende stamgasten en mannen die elkaar met de vis te lijf gaan – en flink ook. Niets is zo moeilijk om een goede soap te schrijven en dat is Schippers amper gelukt. Het is een aaneenschakeling van obligate teksten die in eerste instantie leuk lijken, maar na vijftien minuten beginnen te vervelen.

Nabootsing

Na die tijd hoop je toch op z'n minst wat écht rake kwinkslagen of ogenschijnlijk platte grappen en grollen die tóch net even schuren. Maar die ontbreken totaal; het blijft nu veelal steken in nabootsing - voegt daar hoegenaamd niets aan toe.

Regisseur Martijn Bouwman heeft er ook niet veel meer van kunnen maken dan een tamelijk tweedimensionaal stuk, waar flink door de vierde wand wordt gespeeld om het nog een beetje aantrekkelijk te houden en waarin ook nog eens matig wordt geacteerd. Afslag Eindhoven kan beter. Veel beter.

Brabants Glorie door Afslag Eindhoven. Tekst Rogier Schippers. Regie Martijn Bouwman. Met o.a. Martijn Crins, Dries Alkemade, Lonne Gosling, Rogier Schippers. Te zien: 21 en 28/11 nov. De Galerage, Oude Urkhovenseweg 2-4, Eindhoven.

Recensie: Rob Schoonen