Volledig scherm
PREMIUM
Werk van de Finse kunstenares Reija Merilainen © aangeleverd

Robot Love: 'artificial intelligence' in een oude melkfabriek in Eindhoven

EINDHOVEN - In de voormalige Campina-melkfabriek in Eindhoven kraakt, piept en snijdt het dat het een lieve lust is. Ruim vijftig kunstenaars laten hier zien hoe ver de opmars van robots is gevorderd. 'Robot Love' heeft óók een seks-straatje...

We kennen natuurlijk allemaal de slimme koelkast en die (bijna) zelfrijdende auto. Om over zoiets alledaags als een thermostaat maar te zwijgen. Zijn dat robots dan? Ja, zeker, hoewel ze niet doen denken aan die machines die op mensen lijken waarvan de schattige R2-D2 uit Star Wars natuurlijk een exponent is. En er zijn uiteraard de zorgrobots, die gezellig babbelen met ouderen. Maar, nu technologie de vorm krijgt van op mensen lijkende machines, wordt het een ander verhaal. Want die 'apparaten', met die vracht aan artificial intelligence achter hun stalen huid, die lijken nu ook sociaal gedrag, taal en zelfs intuïtie te kunnen inlijven. Wat vinden wij mensen oké als het gaat om robotisering en waar trekken wij een grens? Ine Gevers is gefascineerd door deze en aanpalende onderwerpen en maakte er eerder de expo Hacking Habitat over. Nu is er Robot Love.

Wat is je favoriete robot?
,,Ik werd verliefd op Pepper, je weet wel, die robot die in ziekenhuizen werkte, dat was ook de eerste die ik zag. Maar InMoov uit 2016 van Gael Langevin, die vind ik zo mooi omdat hij 'open source' is - iedereen kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Hij staat hier op Robot Love."

Is er een robot die je haat?
,,Haat is misschien een groot woord, maar ik vind de Alice, een zorgrobot, niet zo fijn. Omdat ik me daarbij onmiddellijk afvraag: waarom moet dat allemaal zo lijken op een mensfiguur? Dat hoeft toch helemaal niet." 

  1. ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parktheater Eindhoven

    ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parkthea­ter Eindhoven

    EINDHOVEN - ‘Een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, en geen metabolisme of andere actieve levensfuncties meer heeft.’ De Dood, kortom. Niet het eerste waaraan je denkt bij een relaxed avond­je uit, maar literatuurclub Watershed uit Eindhoven belooft het luchtig te houden tijdens haar avond ‘Hallo Dood!’ in het Parktheater, zaterdag 26 oktober.