Volledig scherm
PREMIUM
Werk van de Finse kunstenares Reija Merilainen © aangeleverd

Robot Love: 'artificial intelligence' in een oude melkfabriek in Eindhoven

EINDHOVEN - In de voormalige Campina-melkfabriek in Eindhoven kraakt, piept en snijdt het dat het een lieve lust is. Ruim vijftig kunstenaars laten hier zien hoe ver de opmars van robots is gevorderd. 'Robot Love' heeft óók een seks-straatje...

We kennen natuurlijk allemaal de slimme koelkast en die (bijna) zelfrijdende auto. Om over zoiets alledaags als een thermostaat maar te zwijgen. Zijn dat robots dan? Ja, zeker, hoewel ze niet doen denken aan die machines die op mensen lijken waarvan de schattige R2-D2 uit Star Wars natuurlijk een exponent is. En er zijn uiteraard de zorgrobots, die gezellig babbelen met ouderen. Maar, nu technologie de vorm krijgt van op mensen lijkende machines, wordt het een ander verhaal. Want die 'apparaten', met die vracht aan artificial intelligence achter hun stalen huid, die lijken nu ook sociaal gedrag, taal en zelfs intuïtie te kunnen inlijven. Wat vinden wij mensen oké als het gaat om robotisering en waar trekken wij een grens? Ine Gevers is gefascineerd door deze en aanpalende onderwerpen en maakte er eerder de expo Hacking Habitat over. Nu is er Robot Love.

Wat is je favoriete robot?
,,Ik werd verliefd op Pepper, je weet wel, die robot die in ziekenhuizen werkte, dat was ook de eerste die ik zag. Maar InMoov uit 2016 van Gael Langevin, die vind ik zo mooi omdat hij 'open source' is - iedereen kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Hij staat hier op Robot Love."

Is er een robot die je haat?
,,Haat is misschien een groot woord, maar ik vind de Alice, een zorgrobot, niet zo fijn. Omdat ik me daarbij onmiddellijk afvraag: waarom moet dat allemaal zo lijken op een mensfiguur? Dat hoeft toch helemaal niet." 

  1. Eenmalige rentree rapper Tony Scott  in Helmond
    PREMIUM

    Eenmalige rentree rapper Tony Scott in Helmond

    HELMOND - Twee jaar geleden was zijn afscheidsconcert in Paradiso. Tony Scott trok zich terug uit de muziekwereld nadat de ziekte Multiple Sclerose bij hem werd vastgesteld. Hij loopt sindsdien met een geleidestok en zijn gehoor is ook aangetast. Toch kon hij een lokroep van Urban Matterz-organisator Hans van de Berkmortel niet weerstaan. Tijd voor een eenmalige terugkeer, tijdens de eerste avond van hiphopfestival Urban Matterz. ,,Ik kan gewoon nog niet echt afscheid van het vak nemen", zegt hij zaterdagavond enkele uren voor zijn optreden in de Cacaofabriek.