Volledig scherm
PREMIUM
Rudolf Buchbinder: ,,De akoestiek in Eindhoven is beroemd." © Marco Borggreve

Rudolf Buchbinder: De Sherlock van de piano in Muziekgebouw Eindhoven

KlassiekDe befaamde pianist Rudolf Buchbinder (73) speelt vrijdag en zaterdag exclusief voor Nederland de vijf pianowerken van Ludwig van Beethoven in Muziekgebouw Eindhoven. Een gesprek.

De vijf van Beethoven
Uitvoering alle pianoconcerten van Beethoven. Dirigent en solist Rudolf Buchbinder, Staatskapelle Dresden. Muziekgebouw Eindhoven, 22 en 23 november. Steeds om 20.15 uur.

Hij komt naar het Muziekgebouw met maar liefst alle pianoconcerten van Beethoven: de beroemde Oostenrijkse meester Rudolf Buchbinder. Twee avonden treedt hij op als solist en tegelijk dirigent van de Staatskapelle Dresden. Het is een voor Nederland exclusief aperitief in Eindhoven voor de feesten van de 250e verjaardag van de componist die in 2020 zullen losbarsten. Zijn voorganger op dezelfde plaats (in 2015) was onze eigen Ronald Brautigam, ook met een Duits orkest en de integrale serie. Beide pianisten hebben veel gemeen: gedreven door hun Beethoven-passie hebben zij, speurend als Sherlock Holmes, gewroet in manuscripten en bronnen om elke noot zo goed mogelijk te doorgronden. Ze worden verreweg het meest gespeeld van alle virtuoze pianoconcerten: de vijf van Beethoven, een machtig monument. Daar kunnen bloemen bij gelegd worden voor de vele sublieme vertolkingen, maar ook grafkransen omdat door die overdaad aan uitvoeringen menig pianist het vijftal mishandelt. Het blijft heel moeilijk om het werk van de grote maestro ideaal te vertolken. Dat komt door zijn grillige geest en zijn dynamisch, licht ontvlambare pianistiek. 'Das Klavier ist und bleibt ein ungenügendes Instrument', mopperde de componist.