Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Hilgers met een kudde op de hei, beeld uit de film. © Ton van Zantvoort

'Schapenheld’ openingsfilm van DOCfeed in TAC Eindhoven: Oorlogen op de hei uitvechten

EINDHOVEN - Documentaire 'Schapenheld’, op 21 februari de openingsfilm van festival DOCfeed in TAC in Eindhoven, vertelt over de vloekende herder Stijn, wiens oude beroep steeds verder wordt ingeperkt door regeltjes en onbegrip.

Openheid. Rust. Ruimte. Dingen die ik zelf heb gekozen. Die me niet opgelegd zijn. Het zijn de eerste woorden in de film Schapenheld, uitgesproken door de Goirlese schaapherder Stijn Hilgers. Zijn woorden worden ondersteund door beelden van een heidelandschap bij zonsopkomst. Het zijn idyllische plaatjes. Een kille sluier van zilvergrijze nevel hangt stil boven de grond, tussen bomen en struiken. De herder ontwaakt onder de blote hemel met alleen een deken om zich heen. Zijn hond komt aanlopen, de adem in wolkjes ontsnappend aan zijn bek. Samen beginnen ze aan weer een dag schapenhoeden. Hilgers besluit zijn overpeinzing. ,,Een simpel leven. Dacht ik." In die laatste twee zinnetjes schuilt meteen het verhaal van de film, want zo simpel blijkt het allemaal niet te zijn. De herder loopt tegen een heel web van regeltjes aan. Om zijn kudde te kunnen houden, moet hij steeds meer investeren, terwijl zijn inkomsten almaar sterker onder druk komen te staan.

  1. Dj Sophie Francis (20) uit Rooi gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’
    PREMIUM

    Dj Sophie Francis (20) uit Rooi gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’

    SINT-OEDENRODE - Ze leeft het leven van haar dromen. Als internationaal succesvol dj Sophie Francis - of ‘gewoon Sophie uit Rooi’ (Sint-Oedenrode) voor vrienden. Op haar 15de werd ze al ontdekt, nu is ze 20 en honderden optredens over de hele wereld verder. Op sociale media laat ze niet alleen de vrijheid, blijheid zien, maar is ze ook eerlijk. ,,Ik heb een geweldig leven, maar het is ook echt zwaar soms.”