Volledig scherm
Porgy Franssen © Stephan Vanfleteren

Sfeerrijke King Lear zonder antwoord in Parktheater Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - Toch even over die Lear zelf. Kijken we jaar in jaar uit naar een uren durend stuk, waarin de conflicten en de lijken zich als vanzelf opstapelen, maar is de aanleiding eigenlijk te sullig om bij stil te staan: pa ontsteekt in woede over het goudeerlijke antwoord van zijn jongste dochter op de onmogelijke vraag wie van zijn drie dochters het meeste van hem houdt.

 Welke vader stelt zo een vraag? Huub Stapel, de koning van dienst deze avond, rakelt de vraag voorafgaande aan de tournee ook op. Een antwoord weet hij niet. 

De regisseur ook niet. Oorzaak en gevolg zegt de wetenschapper in mij: logisch dat van iets onmogelijks een hoop ellende kan komen. Los van dit fundament, zien we een vrije bewerking van deze klassieker in een soepel lopende hertaling. De bloemrijke taal van Shakespeare zelf is slechts in frasen herkenbaar. Dat verlicht weliswaar de inspanning bij het publiek, maar verschraald ook de rijkdom aan gedachten in het stuk. 

De sfeer en setting bij regisseur Servé Hermans is die van de landing van de geallieerden op de stranden van Normandië in 1944. Bunker, strand, onheil, dood en verderf. De ijle klanken van de vibrafoon met muziek van Arvo Pärt zetten de toon. 

Het sterke spel van de topcast staat garant voor krachtige scènes, waarin naast Stapel en Porgy Franssen, Dirk Roofthooft nadrukkelijk opvalt. Hij speelt de rol van de vals van verraad beschuldigde zoon -die zich vermomt als bedelaar en idioot, om uiteindelijk de kroon toegeschoven te krijgen- met veel kleur. 

Een boeiende, sfeerrijke King Lear zonder antwoorden. Het raadsel Lear blijft.

Wie: TG Maastricht

Wat: King Lear met Huub Stapel en Porgy Franssen

Waar: Parktheater dinsdag 9 oktober