Volledig scherm
Eindhovense social desigenr Siem Nozza in Taipei. © Wild Walls Art

Siem Nozza uit Eindhoven van DIT: Uiteindelijk gaat om het om samenwerken

EINDHOVEN - Siem Nozza is initiatiefnemer van DIT. Dat staat voor Do It Together en kent inmiddels een heus manifest waarin samenwerken en duurzaamheid sleutelwoorden zijn. DIT heeft sinds kort een vast onderkomen aan de Kleine Berg in Eindhoven waar de beweging verder wordt ontwikkeld.

De social designer Nozza was eerder dit jaar drie maanden actief in Taipei. De hoofdstad van Taiwan en Eindhoven hebben een samenwerkingsovereenkomst, vooral op het gebied van design. Eindhovenaar Nozza was daar designer in residence en lanceerde er de nulversie van DIT is Taipei. Medio dit jaar lanceerde DIT de eerste editie van de Eindhovense versie op Strijp S en Nozza dacht iets vergelijkbaars te ontwikkelen in Taipei. Dat liep iets anders.

Wist je iets van het land en de stad?

,,Nagenoeg niets. Ik reis veel en zie veel landen, maar hier heb ik me echt in moeten verdiepen toen me de kans geboden werd via Brainport en de overheid van Taiwan en World Design Capital om daar een tijd te werken.”

Wat trof je daar aan?

,,Ik trof op een van de eerste dagen een kaartje aan op een toilet. Daarop stond: ‘Droog je handen af boven de wasbak anders krijg je druppeltjes op de vloer’. Dat is tekenend: alles is heel erg georganiseerd. En van bovenaf. En die ‘bovenaf’ is dus de regering en die had mij uitgenodigd om een social-design project te doen. En dat gaat nu juist over samendoen; bottom-up. Samenwerken dus ook met diezelfde regering.”

En dus…?

,,Ik kwam er achter dat de jonge generatie wel openstaat voor dit soort activiteiten en graag wil samenwerken. Ik heb dus heel veel gesprekken gevoerd in het begin. Dat ging via contacten die ik had gekregen van toenmalig burgemeester Rob van Gijzel, cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs en mensen van de TU/e.”

Wat had jij de mensen te bieden?

,,Dat er een moment zou komen dat de overheid aan tafel zou zitten met de creatieven van Taipei. Voor het eerst. En dat ik daarvoor zou gaan zorgen.”

Lees het hele interview dinsdag in het ED of in de digitale krant.