Volledig scherm
PREMIUM
Simple Minds in de huidige bezetting met in het midden zanger Jim Kerr. Rechts van hem jeugdvriend en gitarist Charlie Burchill. © BMG

Simple Minds op Bospop: hoe een alternatief bandje de grote arena’s veroverde

WEERT - Van alternatief postpunk-bandje naar massa-verering in de grote arena’s en weer terug. De veertigjarige carrière van Simple Minds, zaterdag 14 juli te zien op Bospop in Weert, is gemakkelijk te verdelen in vier fases. 

Het begin

Met hun band Johnny & The Self-Abusers hebben de jeugdvrienden Jim Kerr (zanger) en Charlie Burchill (gitarist) in november 1977 slechts één singletje uitgebracht. Het plaatje is geen succes. Ze beginnen twee maanden later een nieuwe groep: Simple Minds, vernoemd naar een tekst uit ‘Jean Genie’, een hit van David Bowie. Ze laten zich inspireren door alternatieve rock en opkomende new wave: het geluid is donker, experimenteel en elektronisch. De lp’s van de Schotten verschijnen op het label Zoom, onderdeel van de grote maatschappij Arista. Topman Clive Davis, die miljoenen platen verkoopt van gladde popsterren als Barry Manilow, gelooft helemaal niet in deze vreemde Schotten. Na veel vijven en zessen kunnen ze overstappen naar platenmaatschappij Virgin. Een succesvolle tournee door Australië geeft de band zelfvertrouwen en een opzwepende single ‘Promised You A Miracle’ doet de rest. De band ontwikkelt een nieuw geluid, een combinatie van funky baslijnen, dromerige keyboards en uitgekiende gitaar-effecten. Die sound komt tot wasdom op meesterwerk ‘New Gold Dream (81-82-83-84)’. De lp haalt de derde positie in de Britse hitlijst en krijgt ook bijval in Amerika (nummer 69).