Volledig scherm
PREMIUM
Soy Kroon © William Rutten

Soy Kroon uit Eindhoven speelt hoofdrol in 'Mamma Mia!': 'ABBA gaat nooit vervelen'

EINDHOVEN - Soy Kroon, opgegroeid in Eindhoven, speelt een hoofdrol in Mamma Mia! De musical gaat zondag in première in Utrecht, waar hij tot begin januari te zien is. Vanavond staat Kroon ook nog in de halve finale van Dance Dance Dance.

‘Soapie maakt switch naar musical’ werd er geschreven toen Soy Kroon (1995) een hoofdrol in Mamma Mia! kreeg. De journalist bleek slecht op de hoogte. Kroon, opgegroeid in Eindhoven, opgeleid bij het CKE, had al een indrukwekkend musical-cv opgebouwd (van Oorlogswinter tot het veelgeroemde War Horse), voordat hij zich in een kortstondig GTST-avontuur stortte.
Maar als 'soapie' werd de Eindhovenaar een BN’er. Niet altijd even leuk, merkt hij, doelend op wat de roddelbladen schreven over zijn relatie met collega-actrice Holly Mae Brood. Dat die over zou zijn, bijvoorbeeld. ,,We hadden toen nog niet eens een relatie!” Ja, nu wel. Met Holly Mae danst hij zaterdag in de halve finale van RTL4-programma Dance Dance Dance. ,,Geweldige ervaring. Van niet-dansers werden we in vijf maanden opgeleid tot dansers, door de beste choreografen van de wereld. Ik had nog nooit echt gedanst, durfde niet eens auditie te doen voor Grease. Ik ben nu ineens zelfverzekerd als danser, cool.” De vaardigheden komen ook van pas bij Mamma Mia!, waar Kroon voor het eerst én zingt én danst én acteert. ,,De dansscènes doe ik nu met twee vingers in mijn neus.”