Volledig scherm
PREMIUM
Scène uit ‘Stedelingen’ © Dré Didderiëns

‘Stedelingen’ in Parktheater Eindhoven: op zoek naar geluk, mét een beperking

EINDHOVEN - ‘Stedelingen’, een groots muziektheaterverbond van Carte Blanche, Lunet zorg, Parktheater en Dutch Happiness Week, zet ‘onzichtbare’ mensen met een beperking in de schijnwerpers. Op  maandag 18 maart is de première in het Parktheater in Eindhoven.

Hoe beeld je uit dat je naar iemand verlangt? Niet zo dus, zegt regisseur Stefan Jung tegen een van zijn acteurs terwijl hij overdreven lomp met zijn armen zwaait. ,,Schei toch uit! Als jij zo een vrouw benadert, dan ga je toch meteen naar huis. Niet dan?”
In de grote theaterzaal van Carte Blanche op Sectie C in Eindhoven wordt een scène uit Stedelingen gerepeteerd. Op even directe als bevlogen wijze houdt Jung zijn acteurs bij de les. Die acteurs - bijna allemaal met een beperking - moeten elkaar in deze scène verleiden. Maar ook mensen uit het publiek, vandaag bestaand uit begeleiders en andere acteurs. Jung, tegen zijn spelers: ,,Als dat verleiden niet lukt, is er ook niks aan de hand, dan denk je gewoon: fuck you all!” In de apotheose van de scène dansen stelletjes romantisch op lyrische live-muziek van een orkest en een koor.

 1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
  PREMIUM
  Video

  De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

  EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.
 2. Ook veel leerlingen studenten aan de slag met Van Gogh
  PREMIUM

  Ook veel leerlingen studenten aan de slag met Van Gogh

  EINDHOVEN – Meer dan drieduizend leerlingen en studenten van verschillende scholen in en rondom Den Bosch maken de komende maanden nader kennis met het werk van Vincent van Gogh. De educatieve dienst van het Noordbrabants Museum heeft een heel uitgebreid programma opgezet rond de tentoonstelling Van Goghs Intimi die zaterdag opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.