Steye van Dam in Eindhoven
Volledig scherm
Steye van Dam in Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Steye van Dam presenteert 'Stevige Trek Show' in Sociale Dienst in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Steye van Dam uit Eindhoven brak door als sidekick van Arjen Lubach. Nu presenteert hij 'De Stevige Trek Show'. Ook speelt hij een rol in de eerste film van regisseur Theo Maassen.

Lang geleden haalde hij de kolommen van deze krant vanwege een gastrol in tv-soap GTST. ,,Ik vond het zo onnozel om daarvoor in de krant te komen dat ik verzon dat ik de rol gekocht had. En dat iedereen dat daar deed, zelfs Katja Schuurman. Dan was het tenminste echt nieuws."

Absurd

Het is Steye van Dam ten voeten uit. Of hij nu acteur, comedian of spreker is: zijn werk heeft liefst iets verwarrends, iets absurdistisch. ,,Als het bijeffect is dat het ontregelt, vind ik dat wel geinig." Inspiratiebronnen: Toon Hermans en David Letterman. Zelfs als spreker over het concept 'omdenken' - denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen - waar hij mee door het land trekt, hoeven we de Eindhovenaar niet ál te serieus te nemen. ,,Als je van problemen af wil, worden ze vaak juist groter. Het is een tranendal."

Steye van Dam (Beugen, 1976) doorliep in Eindhoven de vrije school en de Academie voor Drama, deed theaterklussen bij De Wetten van Kepler, Productiehuis Brabant, ZT Hollandia (Eldorado, met onder meer Monic Hendrickx) en Afslag Eindhoven. Als acteur was hij te zien in films en tv-series als New Kids, Dokter Tinus, Van God Los en Flikken Maastricht. Op het 48th Hour Project in Leeuwarden won hij laatst de prijs voor beste acteur in de film Inbreuk van Ferdi Çelik, die binnenkort op het festival Filmapalooza in Parijs is te zien. Ook doet hij goede zaken als stemacteur.

Maar vooral bekend is hij als 'correspondent' in de satirische VPRO-show Zondag met Lubach. Van Dam werkt op oproepbasis voor de show en behandelt in een filmpje 'ter plekke' een actueel thema op absurdistische wijze. ,,Sinds Lubach beginnen mensen mijn naam te kennen."

Vlogger

Van Dam is ook vlogger. Of misschien beter, zegt hij, 'een soort vlogger'. ,,Ik zit veel in de auto en bedacht op een moment: als ik nu eens een filmpje opneem met alles wat ik zoal denk in de auto. Cabaretier Ruben van der Meer, een vriend van me, overtuigde me het online te zetten." Een van de leukste filmpjes: een oproep voor 'verplicht trefbal' op het NRE-terrein. ,,We hadden een veld met afzetlint gemaakt. Er kwamen maar 70 mensen op af, terwijl het voor íedereen verplicht was. Waar was jij eigenlijk?”

Met diezelfde Ruben van der Meer speelt hij nu een rol in Billy van Theo Maassen. Van Dam speelt een talkshowhost die alleen in kijkcijfers denkt. De film is op 23 december voor het eerst in Eindhoven te zien. Op dezelfde dag is Van Dam zelf talkshowhost in De Stevige Trek Show, een late night/kookshow in het gebouw van de (voormalige) Sociale Dienst, een culturele hotspot in wording. Als host in een dergelijke talkshowsetting is hij misschien nog het meest in z'n element. ,,Tafeltjes, publiek erbij, niet al te bijzondere gasten en sidekick Piet Bergman die saus maakt."

'De Stevige Trek Show', 23 december, 19.00 uur, Sociale Dienst, Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement