Volledig scherm
Gitarist Erik Verhoef uit Nuenen haakte af voor het festival Music in the Streets, omdat er geen vergoeding tegenover stond. © Marjolijn Sengers

Straatfestival Eindhoven 'een vorm van broodroof'

EINDHOVEN - In een tijd waarin podiumartiesten protesteren tegen de lage honorering staan musici zonder een cent vergoeding op te treden in het Storioni Festival in Eindhoven.

Liefst zestig 'acts' waren er te horen en te zien tijdens Music in the Streets, het straatfestival waarmee het Storioni Festival zaterdag aftrapte in de Eindhovense binnenstad. ,,Een groot succes", zegt festivalprogrammeur Frank Veenstra. ,,We hebben alleen maar blije gezichten gezien, volgend jaar doen we het zeker weer."

Die blije gezichten waren er bij het winkelende publiek én bij de musici op de podia. Veenstra: ,,Deze dag maakt klassiek voor iedereen toegankelijk is. Het was echt vóór en dóór de stad."

Dat kan wel zo zijn, en het concept is leuk, maar gitarist en gitaardocent Erik Verhoef stoort zich aan het feit dat musici voor nul euro stonden te spelen, terwijl de horeca er wel van profiteerde. De Nuenense musicus is lid van het onlangs opgerichte Platform voor freelance musici, dat opkomt voor een adequate betaling voor musici. Verhoef: ,,Ik zie Music in the Streets als een vorm van broodroof. Amateurs vinden het leuk om op te treden, maar omdat zij het voor niets doen worden ook professionals geacht niet moeilijk te doen over geld. Ik had me aanvankelijk opgegeven maar toen ik zag waar ik moest spelen, er geen enkele vergoeding tegenover bleek te staan en ik ook nog zelf geluidsapparatuur moest meebrengen ben ik afgehaakt. Musici willen voor vol worden aangezien. Dat verdienen ze ook, ze hebben jaren geïnvesteerd in hun studie, ze moeten er hun brood mee verdienen, voor niks gaat alleen nog de zon op."

Al 1800 musici sloten zich bij het Platform aan. Veenstra begrijpt de freelance musici, maar benadrukt dat het steeds duidelijk is geweest dat er voor de gratis toegankelijke straatoptredens niet zou worden betaald. Wel kregen alle deelnemers kaarten voor een festivalconcert in het Muziekgebouw. Verhoef beaamt dit. ,,Toch hoop ik dat het klimaat voor musici verandert en dat meer musici voor zichzelf opkomen."