'Stratum Swag': Hoe 'chill' zijn de tieners van Eindhoven?
EINDHOVEN - Na 'Stratum Oma’s' richt theatermaakster Michèle Rijzewijk zich op pubers en straatcultuur in 'Stratum Swag'. Vanaf dinsdag 25 april vier keer te zien in Pand P in Eindhoven. Met ‘echte’ meiden van de straat.
Delen per e-mail
Pff, voor het eerst is ze ‘helemaal relaxed bezig’, zucht Michèle Rijzewijk. ,,Wel lekker een keer.” De 27-jarige Eindhovense plukt haar acteurs het liefst van de straat en dat zijn voor haar als theatermaakster nogal ‘s ‘risicogroepen’. Kwamen alle vluchtelingen en daklozen waar ze voorstellingen mee maakte wel opdagen? Vergaten de bejaarden (uit successtuk Stratum Oma’s) hun verhalen niet?
Over de vier ‘flexibele' meiden die de hoofdrol spelen in opvolger Stratum Swag hoeft ze zich geen zorgen te maken. ,,Ze lezen het script goed door en zijn altijd op tijd.”
Hangjongeren
Aanvankelijk had ze ‘hardcore hangjongeren’ voor ogen, maar die kwamen niet naar de audities. Hieruit kwamen wel vijf hiphopdansers en vier Eindhovense meiden, van 13 tot 21 jaar en van divers pluimage: Inge, Kylie, Lyènne en Rachel. Waar in Stratum Oma’s fragiele vrouwen mooie verhalen van vroeger vertelden, verhalen nu frisse meiden – ondersteund door hiphop - over hun huidige leven, geïnstrueerd door Rijzewijk die hen eerst uitgebreid interviewde.,,Ik werk bewust met mensen die niet op een toneelclub of opleiding zitten. Het is oprechter en authentieker als iemand als zichzelf voor de groep staat, met alle eigen maniertjes, niet de aangeleerde.”
Levensbehoefte
Rijzewijk maakt geëngageerd documentaire-theater, tussen traditioneel toneel en volkstheater in. Net als Adelheid Roosen wil ze mensen met elkaar in contact brengen. ,,Op de theateropleiding werd altijd gezegd dat theater een ‘primaire levensbehoefte’ is. Ik begreep dat nooit goed. Ik heb dat maar geïnterpreteerd als dat je iets kunt betekenen voor iemand, in mijn geval zowel voor de spelers als het publiek.”
‘Dit is geen theater, want er wordt niet geacteerd’, krijgt ze wel ’s te horen van traditionele theatergangers, die haar voorstellingen soms ‘ruk’ vinden. ,,Voor die mensen maak ik mijn stukken niet, maar juist voor diegene die anders niet in het theater zou komen."
Swag
Wat is swag, wanneer heb je het? Daar draait het om in Stratum Swag. In het woordenboek zul je ‘swag’ tevergeefs zoeken, maar in (hiphop)straattaal doet het al jaren opgeld. Je swagness hangt samen met de mate van flair en coolness die om je heen hangt, duidt Rijzewijk. ,,Hoe zie je eruit, hoe gedraag je je, hoe chill ben je?” Veel swag heeft ze zelf in elk geval niet. ,,Ik kan swag niet eens swag uitspreken.”
Eigenlijk doet het er niet toe of je swag hebt, dat is ook de boodschap die ze haar doelgroep - jongeren dit keer - wil meegeven. ,,Durf jezelf te zijn, en doe je niet stoerder voor dan je bent. Juist je eigen knulligheid of bekaktheid is je charme.”
Voor de fans van de Stratum Oma’s is er goed nieuws. In Stratum Swag komen ze even terug. Met rollators. Maar ook met hoodies. En ze doen misschien wel iets met drank. En drugs. Hoe swag is dat?
Stratum Swag, 25,26, 28 en 29 april Pand P, 20.30u. kaarten: parktheater.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rockmuzikant maakt alternatieve variant op Gemerts volkslied: ‘Where I’m from’
EINDHOVEN - Bob Verhagen, opgegroeid in Gemert, maakte onder zijn alias Or Anthony een vrije vertaling van het lokale volkslied: ‘Van wor ik ben’ werd ‘Where I’m from’. -
PREMIUMplaylist
Red Light: vooral het oppervlakkige personage van Carice als sekswerker wekt groeiende verbazing op
In onze Playlist maken we je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films, series, albums en podcasts. Wat moet je gezien of geluisterd hebben en waarom? Vandaag: de misdaadserie Red Light. -
PREMIUM
Thuisbezorgd in twee volle koffers: een doe-het-zelf-theatervoorstelling
EINDHOVEN - Met twee volle koffers trekt theatermaakster Elze van den Akker, opgegroeid in Veghel, vanaf deze week door het land. Ze bezorgt een voorstelling voor één of twee personen. Om zelf thuis in elkaar te zetten. In het weekend van 6 en 7 maart zijn de makers in Den Bosch en omgeving, maar ze komen ook graag in de regio Eindhoven en Helmond langs. -
PREMIUM
De evolutie van de western: Hoe de scheidslijn tussen goed en kwaad steeds troebeler werd
-
PREMIUM
Eindhoven wil een ‘volkslied’; wie het wil maken, mag zich melden
-
Componist Anthony Fiumara: ‘Corona biedt ook perspectief, niet alleen beperking’
-
Buitenbeelden
Een vergeten vuurtoren en een robuuste zonnespiegel in Maarheeze
MAARHEEZE - Volgens Google Maps bestaat het plein helemaal niet. Maar het staat er toch echt, op het bordje in Maarheeze: Tonny van Schaik-Wagenaarplein. Een kunstwerk geeft al 30 jaar een broodnodig spannend tintje aan het niet per se heel erg opwindende pleintje. Maar wat is het? -
Cantine Theater Budel-Dorplein met retro verlichting in startblokken voor nieuw seizoen
BUDEL-DORPLEIN - Het Cantine Theater in Budel-Dorplein ligt net als alle andere theaters stil vanwege de coronabeperkingen. Achter de schermen wordt vol gas gegeven om het theaterzaaltje nog fraaier te maken en zo startklaar te zijn als het publiek straks wel weer welkom is. Daarbij is veel oog voor nostalgie.