Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van de Dutch Design Week 2018, Ketelhuisplein, Strijp S, Eindhoven © Tim Geurtjens

‘Subsidie voor Dutch Design Foundation, behoort tot culturele top van Nederland’

EINDHOVEN - De Dutch Design Foundation, die onder meer de Dutch Design Week organiseert, moet worden gerekend tot de culturele top van Nederland, net zoals het Concertgebouworkest er een is. De Eindhovense instelling moet daarom structureel subsidie van het Rijk krijgen. Dat staat in het advies van de Raad voor Cultuur dat gaat over het cultuurbeleid voor de periode 2021-2014.

De regio krijgt een grote stem als het gaat om hoe het rijkscultuurbeleid eruit gaat zien. Dat is het meest opmerkelijke van het advies van de Raad voor Cultuur (RvC) dat vandaag wordt aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven. Brabantstad – de provincie en de vijf grootste steden – wordt een van de elf cultuurregio’s van het land. In elke regio worden drie soorten voorzieningen vastgesteld. Dat zijn de basisvoorzieningen zoals bibliotheken, bioscopen en muziekcentra en de zogeheten ketenvoorzieningen als filmtheaters, muziekpodia en stedelijke musea. Dan zijn er ook nog de ‘top’-voorzieningen zoals internationaal vermaarde musea en internationale festivals.

  1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
    PREMIUM
    Video

    De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

    EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.