Volledig scherm
Marco Martens (l) met de muzikanten Michiel van Iersel (m) en Joris Sedee.

Taalkunstenaar Marco Martens blikt in nieuw liedje terug op ‘gloriedagen’ bij VV Maarheeze

EINDHOVEN - Schrijver, dichter en performer Marco Martens, opgegroeid in Maarheeze, blikt met zijn nieuwe single ‘Nummer 12’ terug op zijn ‘gloriedagen’ als bankzitter in een jeugdteam van de plaatselijke voetbalclub.

Het liedje komt uit de voorstelling ‘Dromenjagers’, vanaf vrijdag 15 tot en met zaterdag 23 juni te zien tijdens theaterfestival Oerol op Terschelling. De voormalig Brabander, die ook in Eindhoven woonde, verhaalt in het nummer over zijn dromen om zich via VV Maarheeze naar grote hoogten te voetballen. ,,In een vaalgewassen shirtje met de plaatselijke schilder op de borst, droomde ik van een plek in de top. Al verloor de D2 van VV Maarheze geregeld, je moest vertrouwen houden om een prof te worden.

Nu hij de 35 is gepasseerd en Nederland absent is op het  WK voetbal, begint langzamerhand het besef door te dringen dat een carrière als profvoetballer er niet meer inzit, zo stelt Martens. Het liedje, waarin hij zich ‘comfortabel’ voelt als nummer 12,  is volgens de huidig inwoner van Rotterdam een ode aan alle buitenstaanders.

De voorstelling op Oerol wordt gespeeld door Martens, rapper Just (alter ego van Utrechter Joost Adriaansens), de muzikanten Michiel van Iersel en Joost Sedee en de Eindhovense zangeres/songschrijfster Iris Penning. Ook  muzikant en geluidskunstenaar Jorick Bronius werkt mee. Het verhaal gaat onder meer over ‘doodlopende dorpsweggetjes en stadse straten waarin je grote stappen neemt - en waar om de hoek altijd iets op de loer ligt’.

De bezetting wisselt: van 15 tot en met 19 juni spelen Marco Martens en Just (muzikaal begeleid door Sedee en Van Iersel), van 20 tot en met 23 juni nemen Penning en Bronius de honneurs waar.