Links: broer Theo door Vincent en een zelfportret, uit 1887.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: broer Theo door Vincent en een zelfportret, uit 1887. © Van Gogh Museum

Tentoonstelling Van Goghs intimi in Noordbrabants Museum Den Bosch: Dichter bij Van Gogh

ExpositieExpositie Zaterdag opent de tentoonstelling Van Goghs intimi. Met veel bruiklenen uit binnen- en buitenland schetst het Noordbrabants Museum een ander beeld, dichterbij de Brabantse kunstenaar. Curator Sjraar van Heugten legt uit.

‘Het is een wat intuïtieve tentoonstelling’

,,We willen met deze tentoonstelling Vincent van Gogh van een andere kant laten zien, van een intieme kant. Het is daardoor een wat intuïtieve presentatie geworden. We willen een stap dichter naar Vincent van Gogh zetten”, aldus curator Sjraar van Heugten, die samen met conservator Helewise Berger van het Noordbrabants Museum verantwoordelijk is voor de tentoonstelling.

Het duo heeft de voorbije jaren intensief onderzoek gedaan naar de kring rond de Brabantse schilder. Van Heugten was eerder hoofd collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De presentatie bestaat uit meer dan honderd schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh én van zijn intimi.

‘Van Goghs Intimi’, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch. Open: di t/m zo van 11-17 uur. Van 21-9-2019 t/m 12-1-2020.

De eerste vraag levert eerst een schaterlach en vervolgens wat gekuch op: het geeft Sjraar van Heugten enkele seconden om na te denken over 'Zou jij Vincent van Gogh als broer willen?' ,,Ik zou in ieder geval niet zo'n aardige broer zijn als Theo, dat weet ik zeker. Want het was natuurlijk een heel lastige man, met veel goede bedoelingen, maar je moest er wel uitzonderlijk veel geduld mee hebben."