Thomas Paulen: 'Meer samenwerking tussen DDW en DTW'
Voor Thomas Paulen van design- en innovatiebureau Van Berlo is het volstrekt logisch dat een week als de Dutch Technology Week in Zuidoost-Brabant wordt gehouden. ,,Hier zitten belangwekkende bedrijven en kennisinstellingen. Voordeel is ook dat we een groot aantal, prachtige hightechbedrijven hebben, stuk voor stuk bezig met hoogstaande technologie."
Paulen noemt een voorbeeld. ,,ASML stelt zich de vraag hoe een machine te ontwikkelen die een bepaald aantal elementen kan produceren waar heel de wereld mee uit de voeten kan en een bedrijf als Solaytec stelt zich de opdracht hoe zonnecellen het best kunnen worden gepassificeerd (chemisch stabiel maken). Wij designers begrijpen net genoeg van de technologie om ons werk te doen. Wij vragen ons af hoe zo'n machine dan wordt bediend, door wíe het apparaat wordt bediend en hoe die personen het best kunnen worden ondersteund met goed design."
Ook wat sales betreft spelen designers een rol, gaat Paulen verder. ,,Onder meer door te laten zien dat de buitenkant van de machine toont wat voor kwaliteit het bedrijf in huis heeft."
Designers zijn de schakel tussen technologie en mensen, stelt Paulen in het Van Berlo-kantoor op Strijp-T in Eindhoven. ,,Want er kan heel veel met technologie; je kunt eigenlijk wel zeggen dat vandaag de dag daarin alles mogelijk is. Maar de vraag is vervolgens: snappen mensen het? Kunnen ze het gebruiken, willen ze het hebben en hoe zorgen we ervoor dat het zo goed mogelijk bij de mensen past? En daar zijn wij - designers - voor."
Ontwerpproces
Volgens Paulen spelen verschillende elementen een belangrijke rol bij het ontwerpproces: ,,De - toekomstige - gebruikers, voor welk bedrijf maak je het, en de technologie. Ik denk dat wij als designtak een belangrijke rol vervullen in de technologische wereld. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de menselijke kant van technologie jonge mensen kan bewegen om een technische studierichting te kiezen, om maar eens wat te noemen. En daar speelt design ook weer een belangrijke rol in."
Samenvoegen
Die nauwe verbondenheid van design met technologie maakt dat Dutch Design Week en de Dutch Technology Week bij elkaar horen, meent Paulen. ,,Ik heb het altijd een beetje vreemd gevonden dat ze zo apart functioneren; het heeft namelijk alles met elkaar te maken." Logisch vindt Paulen het daarom dat de twee weken worden samengevoegd, of in ieder geval dat er in de ene week ook iets van de andere week getoond wordt en andersom. ,,Het zou volgens mij ook best door één organisatie geregeld kunnen worden." Saillant detail: Martijn Paulen, broer van, is directeur van de Dutch Design Foundation, die onder meer de DDW organiseert.
,,Technologie is een middel. Het is eigenlijk een grote gereedschapskist waar we van alles mee kunnen, maar that's it. Design is geen middel, maar een manier van denken, van leven. Design verbindt die middelen aan mensen."
TDK-MENSEN SAMEN IN DE KAZERNE
Een plek waar technologie, design en kennis ('TDK') samenkomen. Elke donderdag, tussen 17.00 en 19.00 uur, in een ongedwongen setting. Vanaf vandaag, in De Kazerne in Eindhoven. Het spits wordt afgebeten door onder anderen Jan Timmer, voormalig Philips-ceo en de nachtburgemeester van Eindhoven, Siem Nozza. Het Innovation Café is bedacht en wordt gerund door partners als ASML, Design Academy, EHV365, High Tech XL, de gemeente en de TU/e. ,,Het is vooral bedoeld om die TDK-gemeenschap nu eens écht bij elkaar te brengen", aldus initiator Annemoon Geurts van De Kazerne.
Website: ehvinnovationcafe.org
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Gitaarconcert Philharmonie Zuidnederland is smeekbede aan God
EINDHOVEN - Je hebt melodieën die dagen door je hoofd blijven spoken. Eens gehoord, voor altijd in je herinnering. Het ‘Adagio’ uit het ‘Concierto d’Aranjuez’ van Joaquín Rodrigo (1901-1999) is er zo een. Vrijdag klinkt het in het Muziekgebouw in Eindhoven. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Danseres geeft in Pand P haar lichaam in handen van de computer
EINDHOVEN - Een lichaam dat bestuurd wordt door een computer. Daarom draait de solovoorstelling ‘The Woman Destroyed’ van de Schotse choreografe en danseres Courtney May Robertson. Ze komt zelf regelmatig voor verrassingen te staan. -
PREMIUM
Ziggodroom Brucified komt uit. ‘Maar over 48 uur weer op de steigers’
AMSTERDAM - Met Koningsdag stonden ze nog op het Wilhelminaplein in Eindhoven te spelen voor een paar duizend mensen. Leuk, heel leuk zelfs. Maar zaterdagavond was het voor de Eindhovense tributeband Brucified toch echt genieten in het kwadraat.
-
Publiek kan makers nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs 2022
EINDHOVEN - Stichting Cultuur Eindhoven roept iedereen op om hun favoriete cultuurmakers te nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Alleskunner Mickey Yang wint de AG Kunstprijs 2022
Lovende woorden van juryvoorzitter Liesbeth Schreuder, een cheque van 2500 euro en vervolgens konden alle aanwezigen eergisteren aan de taart. Gemaakt door Mickey Yang, winnaar van de AG Kunstprijs 2022. Alsof ze had voorvoeld.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer