Volledig scherm
De ingang van het Muziekgebouw. Archieffoto Ton van de Meulenhof © Ton van de Meulenhof

Twaalfde editie Storioni Festival gaat de straat op in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Storioni Festival krijgt een nieuw gezicht. Speelde het tiendaagse festival zich voorheen in het Muziekgebouw en andere Brabantse concertzalen af, vanaf editie twaalf is Eindhoven de standplaats en trekt het festival de stad in.

,,We hebben jaren geprobeerd om stadsgenoten die minder bekend zijn met klassieke muziek bij het festival te betrekken, maar dat bleek moeilijk. Daarom hebben we besloten om zelf de stad in te gaan met het programma Music in the City", licht bestuursvoorzitter Guy Kerpen toe. Nieuw is ook dat het festival verplaatst is van januari naar mei, en dat het geen tien maar vier dagen duurt. ,,In mei is de kans groot dat het buiten kan, we hebben het ingekort omdat met uitstapjes naar andere steden versnippering op de loer lag en met vier dagen meer een festivalgevoel ontstaat."

Onderdeel van Music in the City is Music in the Streets. Op 18 mei, de zaterdag vóór het festival dat op donderdag 22 mei begint, wordt een lint van muziekpodia voor de binnenstad gelegd. ,,Binnenstadbezoekers kunnen zeven locaties aandoen waarop professionals en amateurs spelen, te beginnen bij het Warehouse of Innovation, waar vroeger V&D zat. De bedoeling is dat vanaf de ene locatie de andere al te zien is, zo is het een doorlopend geheel."

Literatuur

Ook de finale van het Storioni concours voor jonge kamermuziekensembles vindt op zaterdag 18 mei in het Warehouse of Innovation plaats. Voor de eerste keer spelen dans en literatuur tijdens het festival een rol. Het vrijdagavondconcert (23 mei) wordt mede ingevuld door dansers van de Junior Company van het Nationaal ballet en Tangoschool Tipo Tango, maar ook breakdance, Spaanse dans en stijldans worden getoond. Literatuur is er op zondagavond (26 mei), in de vorm van de voorstelling Dit zijn de namen, naar het boek van Tommy Wieringa.

Storioni Festival: donderdag 22 mei t/m zondag 26 mei. 

Music in the Streets: zaterdag 18 mei. 

Wie wil meespelen, kan zich aanmelden kan via storioni-festival.nl.

Naast alle vernieuwing is het vertrouwde gebleven. ,,De sneak preview op donderdagmiddag, het openingsconcert op donderdagavond, de Storioni Nacht op zaterdag en Storioni op zondag vormen nog steeds de pijlers van het festival", verzekert Kerpen. Vaste waarde is ook de Festivalcomponist. De Fin Kalevi Aho (1949) schrijft een zogeheten tripleconcert dat door het Storioni Trio samen met het Gürzenich Chamber Orchestra tijdens 'De Nacht' in première wordt gebracht.