Volledig scherm
Beeld van de expositie '30 jaar Heineken-prijs voor de Kunst' in het Van Abbemuseum. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Van Abbe in Eindhoven maakt kans op grote museumprijs

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de drie genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. Op 17 mei moet duidelijk worden of het Eindhovense museum, of Museum Rotterdam of Stedelijk Museum Schiedam met de prijs aan de haal gaat.

Van Abbe-directeur Charles Esche heeft aangegeven met de 100.000 euro de impact van de Werksalon te willen vergroten: ,,Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Ruimhartig

De jury oordeelt dat het Van Abbe ,,een aanjager is van vernieuwing op een groot aantal vlakken, waaronder inclusiviteit, publieksbenadering en participatie.” Te prijzen vindt de jury ook dat het museum de opgedane kennis en ervaring ruimhartig deelt met andere musea. 

Het publiek kan tot en met 8 mei stemmen op het favoriete museum. Ook de daaraan verbonden publieksprijs wordt de 17e mei bekendgemaakt. De BankGiro Loterij Museumprijs bestaat sinds 1990 en is de grootste culturele prijs van Nederland. Eerdere winnaars waren Maritiem Museum Rotterdam, het Textielmuseum in Tilburg en Klok & Peel Museum in Asten.