Volledig scherm
Het beeld 'Listening Figure' uit 1991 van Juan Muñoz. Dit brons van de Spaanse kunstenaar maakt onderdeel uit van de van het Van Abbe. foto Van Abbemuseum/Peter Cox

Van Abbemuseum: Nog meer nadruk op niet-westerse cultuur

EINDHOVEN - Van Abbemuseum presenteert beleidsnota voor de komende vier jaar. Er zijn ook plannen voor uitbreiding achteringang.

Richtte het Van Abbemuseum zich traditioneel vooral op de westerse kunst, de komende periode wordt met nadruk ook gekeken naar andere culturen. Dat valt te lezen in het beleidsplan voor de komende vier jaar dat woensdagavond in de commissie cultuur van de gemeente is toegelicht.

In de nota ‘van Abbe , juist nu!’ wordt duidelijk dat de nieuwbouw van het museum helemaal wordt vrijgemaakt voor de collectie van het museum en aanpalende activiteiten, en de oudbouw uitsluitend zal worden gebruikt voor wisseltentoonstellingen. Als ‘ethische missie’ noemt het Van Abbe: ‘de-koloniseren en de-moderniseren’. ,,Het verbindt het kolonialisme met moderniteit, twee zaken die vaak los van elkaar worden gedacht.” Het gemeentelijke museum wil zich nog meer dan nu gaan richten op andere dan westerse kunst en cultuur: ,,De tijd dat de westerse wereld de waarheid in pacht dacht te hebben is voorbij”, aldus het museum in de beleidsnota.

Leerlingen

Het afgelopen jaar bezochten iets meer dan 10.000 leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs het museum en het wil - samen met andere culturele instellingen in de stad – onderzoeken hoe cultuur kan worden gebracht bij voor- en naschoolse opvang in Eindhoven.

Er wordt ook druk gewerkt aan een plan om de achteringang van het Van Abbe uit te breiden; steeds meer bezoekers komen daar het museum binnen. Ook de omgeving rond de museumwinkel moet onder handen worden genomen, zo is het plan.

Intussen, zo gaf zakelijk directeur Anatasia van Gennip aan, is het bezoekersaantal gestegen met vijf procent, tegen 8,7 procent landelijk, wat neerkomt op 100.000 bezoekers, goed voor 367.000 euro. In 2018 verwacht het museum eenzelfde belangstelling. De eerder door de gemeente opgelegde bezuiniging van 620.000 euro is gerealiseerd, aldus Van Gennip.

Ambitieus

Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) noemt het plan van het museum in haar advies ‘ambitieus’. Het adviesorgaan vindt ook dat het museum meer zou moeten reflecteren op hoe men de plannen precies gaat uitvoeren en ook is de SCE benieuwd hoe het museum de artistieke visie en de visie op publieksbereik gaat samenbrengen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement