Volledig scherm
Het schilderij: ‘Kimono met Sint Antonius van Padua’ is herenigd met kunstschilder Hans van Hoek (rechts), naast hem (met colbert) de huidige eigenaar Boudewijn die het doek met graagte in bruikleen gaf. © FotoMeulenhof

Verloren gewaand schilderij Hans van Hoek duikt op in slaapkamer

Een zoekgeraakt schilderij van Hans van Hoek is terug in Nederland en te zien op expositie in het Noordbrabants Museum. De Deurnese kunstenaar én de eigenaar zijn beiden blij met de hereniging.

Een maandje geleden zat het echtpaar in hun huis in Lissabon aan het ontbijt en vroeg zich plots af hoe oud Hans van Hoek eigenlijk zou zijn. ,,En wat doe je dan? Dan ga je zoeken via Google. En daar lazen we ineens jouw artikel; dat het Noordbrabants Museum het zoekgeraakte schilderij ‘Kimono met Sint-Antonius van Padua’ zocht. Omdat het thuishoorde in de tentoonstelling die het museum nu aan Hans wijdt. En dat is óns doek! Dat hangt bij ons al sinds 2000 in de slaapkamer”, aldus Boudewijn, die alleen met zijn voornaam in de krant wil. De kunstliefhebber nam gelijk contact op met het museum en was ‘uiteraard’ bereid het werk in bruikleen te geven. ,,Eerst was er nog even gedoe of het wel het goede werk was, maar dat werd snel opgelost.”

Oproep

En nu hangt het doek naast de elf andere schilderijen in de grote zaal van het museum. Die twaalf monumentale doeken met imposante lijsten zijn gebaseerd op het thema ‘kimono’ en zijn in de loop van 35 jaar gemaakt. In 1998 maakte Van Hoek ‘Kimono met Sint-Antonius van Padua’, dat werd onmiddellijk verkocht en sindsdien was het niet meer op de radar, noch bij Van Hoek, noch bij het museum. Maar kunstenaar en museum vonden dat het schilderij ook onderdeel zou moeten zijn van de tentoonstelling en het museum deed een oproep. Het ED maakte vervolgens een artikel en dat werd gelezen door het echtpaar.

Van Hoek is oprecht blij met de hereniging van de werken: ,,De familie is weer compleet, zo voelt het echt. Ik ben ook heel blij met de staat waarin het verkeert; er is duidelijk goed voor gezorgd.” De eigenaar – speciaal vanuit Lissabon overgekomen om de hereniging bij te wonen – zegt dat toeval niet bestaat: ,,Want weet je waar de heilige Antonius voor wordt aangeroepen? Precies: om zoekgeraakte dingen weer te vinden. Nou, beter bewijs kun je niet hebben, toch?”

Zo krachtig

Volledig scherm
Schilderij 'Kimono met Sint-Antonius van Padua' van de Deurnese kunstenaar Hans van Hoek. © Hans van Hoek

Boudewijn en echtgenote zagen het werk voor het eerst op een expositie in 2000 bij Cora de Vries in Amsterdam. ,,We vonden het beiden een indrukwekkend schilderij. Het thema vonden we heel mooi, de manier waarop met kleur is gewerkt, van dat donkere naar dat lichte: prachtig. En dan die lijst, man, zo krachtig!” Het was de eerste kennismaking met het werk van de Deurnese schilder: ,,Ja, het meteen raak, zeg maar.” Lachend: ,,Maar we hebben er wel een nachtje over moeten slapen hoor, want het werk was niet in de opruiming zal ik maar zeggen…” Een week later ging het echtpaar terug en ging over tot aankoop. En nam het mee naar Lissabon.

Het echtpaar geniet elke dag van Van Hoeks schilderij: ,,Absoluut. Ik kijk wel eens of er nog een Hans van Hoek te koop is, maar die zijn er niet zo vaak wel?” Van Hoek: ,, O jawel hoor, die zijn er wel.” Subtiel verandert er een visitekaartje van eigenaar.

De tentoonstelling ‘Kimono’s’ van Hans van Hoek is nog tot 20 januari te zien in het Noordbrabants Museum.