Video’s rond opbouw bijzondere expo Van Gogh

VideoEINDHOVEN – Komende zaterdag, 21 september, opent de grote expositie ‘Van Goghs intimi’ in het Noordbrabants Museum. Rond de opbouw van die complexe presentatie maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s, vanaf vandaag hier te zien.

De expositie belicht de vrienden, familie en modellen van Vincent van Gogh (1853 - 1890). Aan de hand van verschillende periodes in zijn loopbaan wordt het wel en wee van de Brabantse kunstenaar en de kring om hem heen belicht. Daarvoor kreeg het museum in Den Bosch bruiklenen uit binnen- en buitenland. Vooral het Van Goghmuseum in Amsterdam heeft flink wat werken afgestaan. Na de imponerende Jeroen Bosch-tentoonstelling in 2016, verwacht museumdirecteur Charles de Mooij ook voor de Van Gogh-presentatie veel belangstelling, in ieder geval meer dan 100.000 bezoekers.

Komende donderdag belichten we de tentoonstelling aan de hand van een uitgebreid interview met curator Sjraar van Heugten. Naast die aandacht, vonden de kunstredacties van BNdeStem, Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad aardig om ook de opbouw van de grote tentoonstelling in beeld te brengen. Daarvoor is zes maanden geleden begonnen met het filmen van dat proces. Er zijn gesprekken gevoerd met onder anderen de vormgevers, de curator, de inrichters, de directeur, hoofd-educatie en is er gesproken met Van Gogh-kenners in Zundert en Nuenen.

Vanaf vandaag is elke dag een van die video’s hier te zien. Zondag zijn samengebracht tot één documentaire.

Het Belgisch bureau Pièce Montée heeft de expositie ‘Van Goghs intimi’ in het Noordbrabants Museum vormgegeven.
Volledig scherm
Het Belgisch bureau Pièce Montée heeft de expositie ‘Van Goghs intimi’ in het Noordbrabants Museum vormgegeven. © RV