Volledig scherm
'The Symbolian & K-Maxsymillion' van Kool Koor.

Vier decennia hiphop en street art in een 'melting pot' in Helmond

ExpositieHELMOND - Urban Matterz en Cacaofabriek in Helmond pakken voorafgaand aan festival uit met swingende expo.

Volledig scherm
'Visitor' van Collin van der Sluijs

Op een maand na 40 jaar geleden scoorde The Sugarhill Gang met Rapper's Delight de eerste 'officiële' hiphophit. In de jaren daarvoor borrelde het hiphopvirus al volop in de underground van de Bronx in New York. De bekende oudgediende Amerikaanse fotograaf Joe Conzo was min of meer toevallig aanwezig bij de geboorte van deze nieuwe muziekstroming. Zijn foto's uit deze tijd zijn te zien op de grootse expositie Melting Pot in het kader van hiphopfestival Urban Matterz in De Cacaofabriek.

Conzo werd door de New York Times 'The Man Who Took Hip-Hop's Baby Pictures' genoemd. Helmonder Hans van den Berkmortel, doorgewinterd hiphopfanaat en - fotograaf raakte in New York bevriend met Conzo en betrok hem bij de totstandkoming van Urban Matterz vijf jaar geleden. Op de expo, een vast onderdeel van het festival, zijn foto's van actuele hiphopartiesten te zien van Van den Berkmortel. Samen met de oude beelden van Conzo moeten ze een tijdsbeeld geven van ruim vier decennia hiphopgeschiedenis.

Melting Pot ('smeltkroes') is samengesteld door Kool Koor, een gevierde Amerikaanse graffitikunstenaar uit Brussel die sinds het begin verbonden is aan het festival als kunstenaar en adviseur.

Nijntje

Kool Koor, die zijn carrière begon in de jaren 80 in de Bronx, exposeert ook eigen 2D-werk, waaronder een grote robot versierd met zijn werk. Daarnaast is er werk te zien van andere graffiti-artiesten als Collin van der Sluijs en Dave de Leeuw, en van de Nederlandse graffiti-pionier Hugo Kaagman (1955), onder meer bekend van zijn opgepimpte Nijntje. Om de melting pot compleet te maken, is er ook 'old-school graffiti art' uit twee particuliere collecties in de tentoonstelling opgenomen. Hieronder werken van de kunstenaars Rammellzee, Quick, BLADE en SEEN.

Ook zijn er op Melting Pot tal van hiphopvideoclips te zien in een doorgaande loop van vier uur, en in de lichtstraat van de Cacaofabriek zijn de winnende foto's te zien van een publiekswedstrijd: wie maakte dé foto van het Urban Matterz-festival de afgelopen edities? De winnende foto's zijn op groot formaat te bewonderen. Hans Dulfer, die een paar edities eerder nog in Helmond enthousiast kwam freestylen met z'n saxofoon, opent Urban Matterz, samen met hiphop-dj Seepman. Op de vijfde editie van Urban Matterz hiphopfestival op zaterdag 21 september treden onder meer op Stetsasonic, Whodini, 24k, Kurtis Mantronik en Just-Ice.

Expositie 'Melting Pot', 18 augustus tot en met 6 oktober, Cacaofabriek Helmond. Opening op zondag 18 augustus met Hans Dulfer en DJ Seepman, 15u, toegang gratis. Het Urban Matterz Festival vindt plaats op zaterdag 21 september.