Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Vlaamse schrijfster Lize Spit aan de tand gevoeld bij boekenavond bij Van Piere

EINDHOVEN - Een beetje jaloers was hij wel, de Eindhovense schrijver Henk van Straten. Hij stelde de vragen aan de Vlaamse schrijfster Spit tijdens de boekenavond bij Van Piere en vond het jaloersmakend dat er inmiddels meer dan 130.000 boeken over de toonbank zijn gegaan, dat het in tien talen wordt vertaald - in september in het Duits en - o ja - er wordt ook een film van gemaakt...

Spit (1988) schreef 'Het Smelt' in een jaar en heeft inmiddels meer dan een jaar nodig gehad om er 'vanaf' te komen: ,,Dat was een lastige periode, een soort van rouwen, omdat je niet meer aan het boek kan geraken, terwijl je er een tijd lang zo intensief mee bezig bent geweest. Sinds kort weet ik dat er een tweede boek zit aan te komen. Ik heb het thema en heb al wel wat gekrabbeld, nog niet echt geschreven. Maar, de zandloper gaat binnenkort weer omgedraaid worden, dan kan ik me weer opsluiten, mijn eigen opdrachtgever zijn en gaan schrijven."

Op de vraag van Van Straten of dat tweede boek, na het enorme succes van het debuut, eenzelfde soort vorm als 'Het Smelt' gaat krijgen, antwoordde Spit ontkennend: ,,Nee, dat zou te makkelijk zijn. Ik ben geen fabriekje hè. Zo werkt dat niet met schrijven." Maar meer wilde Spit - met de zo typerende knot op haar hoofd - er niet over kwijt: ,,Dat zeg ik pas als het helemaal af is."

Lees meer in de papieren krant van donderdag of via de e-paper.

  1. Pynarello: Vijfde van Beethoven in rebels jasje

    Pynarello: Vijfde van Beethoven in rebels jasje

    EINDHOVEN - Lonneke van Straalen is de eerste laureaat van muziekprijs Prix Madelein Margot. Aan de prijs - een aanmoedigingsprijs voor bewezen talent binnen de klassieke muziek - is een geldbedrag van €50.000 verbonden. Van Straalen kreeg de prijs als aanmoediging voor haar nieuwe ensemble Pynarello- een flexibel en innovatief orkest dat wat wel en niet hoort binnen de klassieke muziek op de helling zet. Donderdag 26 oktober spelen ze in Muziekgebouw Eindhoven.
  2. Een woning in Woensel als DDW-tentoonstellingsruimte

    Een woning in Woensel als DDW-ten­toon­stel­lings­ruim­te

    EINDHOVEN - Zoals veel goede ideeën ontstond ook deze tijdens een borrel. Iris van Daalen en Ruben Thier (samen het Eindhovense ontwerpduo ThierVanDaalen) spraken afgelopen zomer tijdens een ontmoeting van de Dutch Design Foundation met Katja Lucas en Rafaëlla Vandermühlen van die organisatie. Thier: "Gesproken werd er onder meer over de komende DDW en hoe mooi het zou zijn als tijdens die week een compleet huis dienst zou kunnen doen als expositieplek."