Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Voetbalvrienden De Bankzitters bouwen feestje in de Jaarbeurs in Utrecht

UTRECHT - Vriendengroep De Bankzitters, die met YouTube-video's over voetbalgame Fifa een grote schare fans heeft, gaf maandag voor het eerst een live-show. In de Jaarbeurs in Utrecht schreeuwden 1.500 pubers de longen uit hun lijf.

De zeven jongeren (onder wie Eindhovenaar Rob van de Graaf en Mathijs Stals uit Heeze) hebben samen meer dan 1,1 miljoen volgers. Op initiatief van een evenementenbureau besloten ze de stap naar het theaterpodium te zetten. Hun eerste show heet 'Bankzitters on fire'. Op een gigantisch beeldscherm speelden ze een populair onderdeel uit de Fifa-game (een zogeheten 'pack-challenge' waarbij het de kunst is de beste speler aan te trekken) en ook deden ze een quiz. In een onderlinge wedstrijd probeerden ze Mark, de anti-held van het gezelschap, na te tekenen.

De show was vooral interessant voor de vaste volgers, jongens tussen de 10 en 18 jaar. ,,Ik zag best veel volwassenen, maar ik denk dat ze 't niet heel leuk vonden. Ze snappen het spel niet", zei bezoeker Jesse Brian (13) uit Eindhoven. De voorstelling was nogal losjes in elkaar gezet, maar Eindhovenaar Sam Teunis (14) vond dat geen probleem. ,,Je kon zien dat ze weinig hadden voorbereid. Maar dat vind ik juist leuk, anders zou de voorstelling veel te gestructureerd zijn geweest." Hij ziet de meerwaarde van een live-ontmoeting met de YouTube-helden wel in. ,,Ik vind het vet om ze een keer in levenden lijve te zien. Ik zou ook weer terug willen gaan, maar dan moeten ze met nieuwe onderwerpen komen."

Lees het hele verhaal in de papieren krant van dinsdag of via de e-paper.