Volledig scherm
De nieuwe cd van Rowwen Hèze.

‘Voorwaartsch’: nieuw hoogtepunt in oeuvre Rowwen Hèze

EINDHOVEN - De langverwachte nieuwe plaat van Rowwen Hèze uit de Limburgse Peel staat vol met pareltjes. ‘Voorwaartsch’ verscheen op het platenlabel van Guus Meeuwis, Modestus Records.

De sterren en maan, zwaluwen, een regenboog, regen en wind. De natuur - even ongrijpbaar als prachtig - speelt zoals vaak een grote rol in de (Limburgse) teksten van Jack Poels, frontman van Rowwen Hèze. Ook op het album Voorwaartsch verhaalt de zanger/gitarist over doodgewone dingen die tegelijkertijd bijzonder zijn: een wandeling over een zandpad, een krakende plank, de zon ‘die over de meubels valt’. De nieuwe plaat van Rowwen Hèze staat weer vol met zulke pareltjes: simpel en doeltreffend, wars van prietpraat. 

De mijmerende, melancholische Poels staat samen met geestverwanten als Gerard van Maasakkers en Daniël Lohues in Nederland op eenzame hoogte. Al is er ook genoeg ruimte voor vrolijkheid en pompt het ‘hoempa-hart’ van de band op volle toeren. 

Producer Huub Reijnders zorgt voor een warm geluid: gitaarsolo’s, blazerspartijen en de accordeon van Tren van Enckevoort zijn nooit opdringerig, altijd subtiel. Deze plaat is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van de band. Hopelijk marcheren de Americanen nog lang ‘voorwaartsch’. 

Donderdag 9 mei  een uitgebreid interview met Jack Poels in het cultuurkatern van het ED.