Volledig scherm
PREMIUM
Miriam Castelijns met de dubbeltjesarmband, Jos Coppen met biljartballetjes en Pieter Dovens met de bloes. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Voorwerpen uit oorlog vertellen verhalen van bezetting en bevrijding van Eindhoven

TentoonstellingVoorwerpen die iets vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Daar vroeg de gemeente Eindhoven om en dertig inwoners reageerden. Drie van hen vertellen hier hun verhaal: over een armbandje en een boete, verbrande biljartballetjes en een speciaal bloesje. Vanaf morgen te zien op een tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Het Sinterklaasbombardement

De zesjarige Jos Coppen kreeg op 6 december 1942 een heel bijzonder cadeau van Sinterklaas. ,,Dat was een klein tafelbiljart met twee keuen en drie biljartballetjes. Diezelfde ochtend nog gingen we naar mijn oma toe en toen we daar aankwamen, barstte het bombardement los; het nu zo beruchte Sinterklaasbombardement, onder meer op de Demer.”

  1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
    PREMIUM
    Video

    De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

    EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.