Werk van Mary Chang, onderdeel van de expo in Helmond.
Volledig scherm
Werk van Mary Chang, onderdeel van de expo in Helmond. © Rob Schoonen

Vracht aan beeld in Cacaofabriek

TentoonstellingHELMOND - In De Cacaofabriek in Helmond zijn veertien kunstenaars/koppels samengebracht. Wat ze gemeen hebben is hun binding met New York. Dat levert een zeer divers beeld op.

Het geluid, op de een of andere manier mis ik het geluid van de stad. Het getoeter, het geschreeuw en die eeuwige politiesirenes. Maar ook het gebabbel in Central Park en de jaren-zestig deuntjes van de straatmuzikant in Chelsea, je mist het op expo 'A New York State of Mind' in de Cacaofabriek. Daar staat een vracht aan beeld tegenover en dat levert op een bepaalde manier óók geluid op.

De Nederlandse, maar al jaren in New York werkzame Elise Tak bracht de veertien kunstenaars of koppels samen en dat levert een zeer divers beeld op van een van de boeiendste steden ter wereld.

Heel Amerikaans is het werk van Joe Gilmore die op krantenpapier zijn familiegeschiedenis en die van de familie Obama heeft geschilderd. In een wat kinderlijk aandoend handschrift zijn poserende, trotse ouders met kinderen te zien, naast moeders die kinderen de borst geven, naast het dansende presidents-echtpaar Obama. Er spreekt bewondering uit, voor allen die hij heeft verbeeld.

Wat teleurstellend zijn de houtdrukken van Charlie Hewitt. Zijn geëxposeerde serie oogt vlot en fris, maar lijkt zo geleend van kunstenaars uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dan is de serie van Mary Chang meer eigentijds en ook meer eigen; sterk kleurgebruik paart zij aan een ferme beeldtaal. De abstracte landschappen leiden je in een handomdraai een spannende wereld binnen.

Flinke - en zeer actuele - thema's als seksualiteit, gender en schoonheid neemt Arlene Rush ter hand en zij geeft er een heel eigen draai aan. Onder meer door zichzelf te spiegelen aan haar tweelingbroer maar ook door ongewone materialen te gebruiken. Chocolade bijvoorbeeld.

'A New York State of Mind/Stories from the Unusual Suspects'. De Cacaofabriek, Cacaokade 1, Helmond, Dagelijks open van 13-17 uur. Tot 3 oktober.