Still Three Ages uit 1923, van en met Buster Keaton (1895-1966).
Volledig scherm
Still Three Ages uit 1923, van en met Buster Keaton (1895-1966). © NSFF

Weekend vol stomme films op Silent Film Festival in Pand P

EINDHOVEN - Op 11, 12 en 13 januari vindt de tweede editie van het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) plaats in Pand P in Eindhoven. Gedurende drie dagen worden er acht programma's vertoond met klassieke 'stomme', of silent films uit het begin van de vorige eeuw. Alle films worden live muzikaal begeleid door (film)pianisten Daan van den Hurk (de Eindhovense initiator van het festival), Maud Nelissen en de Britse pianist Meg Morley.

Drie speciale gasten, Charlie Chaplin-biograaf David Robinson, curator stille film van het EYE filmmuseum Elif Rongen en directeur van het San Francisco Silent Film Festival Rob Byrne vertellen voorafgaand aan enkele films over de achtergronden.

Documentaires

Het festival opent op vrijdag met Intolerance van D.W. Griffith uit 1916 en Three Ages (1923) van Buster Keaton. Op het festival staan ook drie documentaires over Eindhoven geprogrammeerd: een optocht van Eindhovense ondernemers uit 1920 en twee korte documentaires gefilmd in en rondom de Philipsfabrieken.

Hoogtepunt van het festival moet de 'Slapstick Saturday' worden. In dit avondvullende programma worden drie van de grootste komediesterren uit het stille tijdperk met films geëerd: Charlie Chaplin, Buster Keaton en Charley Chase.

Zondagmiddag is kindermiddag met drie klassieke films van Laurel & Hardy.