Volledig scherm
Koos Verhoeff. © Rene Manders

Wiskundige en wiskunstenaar Koos Verhoeff overleden (1927-2018)

NecrologieWiskundige, hoogleraar, kunstenaar en een bloedhekel aan de ‘zesjes-cultuur’; Koos Verhoeff uit Dommelen, is maandagnacht op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was het oudste lid van Stichting Vaart, de organisatie die het kunstklimaat in Valkenswaard wil verbeteren.

De in Den Haag geboren Verhoeff studeerde wiskunde, eerst in Leiden maar later in Amsterdam omdat hij daar ook filosofie kon studeren. Hij ging wiskunde studeren omdat hij daar goed in was: ,,Ik haalde op school nooit minder dan een tien”, aldus Verhoeff in een eerder interview in het ED. Hij promoveerde op het gebied van coderingstheorie en was later werkzaam bij onder meer de TU in Delft, Philips en was van 1971 tot 1988 actief als hoogleraar informatica aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, waar hij wereldkampioen schaken Max Euwe opvolgde. Midden jaren zeventig verkondigde hij op het Boekenbal de opkomst van het internet – voor het gebruik van spelletjes – en de teloorgang van het papieren boek. Verhoeff laakte de zesjes-cultuur: ,,Een negen is beter, dan léér je tenminste. Die zesjescultuur is dodelijk", aldus Verhoeff in hetzelfde interview.

Verhoeff hielp ooit een bevriende kunstenaar met een wiskundig probleem en vanaf die tijd ging hij zelf objecten maken. Kunstwerken heeft hij het overigens zelf nooit genoemd; hij bedacht de term ‘wiskunst’ en bracht vanaf 2005 zijn werk onder in een stichting met diezelfde naam.

Valkenswaard

Verschillende objecten van hem staan in de openbare ruimte in de regio; onder meer op de rotonde bij de Tienendreef en de Damianusdreef in Valkenswaard. Daar staat de 'Spiralosaurus’, een knap geconstrueerde vorm die zijn liefde voor de Haagse kunstenaar Maurits Escher weergeeft. Aan de Leenderweg in diezelfde plaats werd drie jaar geleden een drie meter hoog, stalen object van hem geplaatst. Voor de Universiteit van Heidelberg staan drie grote objecten van de wiskundige. Verhoeff heeft op diverse plekken in binnen- en buitenland zijn werken geëxposeerd.

Secretaris van Stichting Vaart, Margriet Hennekens, is ontdaan door het overlijden van het oudste lid van de kunstenaarsclub. Zij verwacht dat er over niet al te lange tijd een tentoonstelling zal worden gemaakt met het werk van Verhoeff.

Volledig scherm
Koos Verhoeff in zijn beeldentuin in Dommelen. Foto Kees Martens.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parktheater Eindhoven

    ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parkthea­ter Eindhoven

    EINDHOVEN - ‘Een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, en geen metabolisme of andere actieve levensfuncties meer heeft.’ De Dood, kortom. Niet het eerste waaraan je denkt bij een relaxed avond­je uit, maar literatuurclub Watershed uit Eindhoven belooft het luchtig te houden tijdens haar avond ‘Hallo Dood!’ in het Parktheater, zaterdag 26 oktober.