Volledig scherm
PREMIUM
Laboratorium Motus Mori van de choreografe Katja Heitmann. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zacht en warm STRP Festival in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - In een doodskist de laatste minuten van Lady Di ervaren, of hartkloppingen krijgen van een hysterische machine met wild om zich heen maaiende armen, dat kon je beleven tijdens eerdere edities van STRP. De huidige versie van het technologie- en kunstfestival is veel minder duister en soms zelfs een oase van rust. Een technologische oase, uiteraard.

Volledig scherm
Het project van Nick Verstand en Salvador Breed: Between mind and matter. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

STRP-directeur Ton van Gool heeft, samen met adjunct Gieske Bienert, een helder programma samengesteld, dat de somberte van deze tijd van zich af wil schudden en ruimte wil bieden aan hoopvolle initiatieven. Initiatieven of projecten, die technologie omarmen, anders dan dat die een dystopische of louter akelige samenleving ondersteunen.

Gelijk bij binnenkomst krijg je daarvan een fraai voorbeeld voorgeschoteld, want de eerste hal van het Klokgebouw wordt doorsneden met het project van Nick Verstand en Salvador Breed. Hun gordijn Between mind and matter bestaat uit laserlicht dat verticaal golvende patronen maakt op de betonnen vloer, aangestuurd door subtiele en soms harde soundscapes. Lopen door dat gordijn is een bijna hallucinerende ervaring.