Volledig scherm
De Eindhovense rapper/acteur Fresku schrijft de muziek © Damion Thakoer

Zuidelijk Toneel maakt stuk over criminaliteit in regio Eindhoven

EINDHOVEN - ‘De Achterkant van Eindhoven’ heet een nieuw theaterstuk dat Het Zuidelijk Toneel in september in het Parktheater in Eindhoven brengt. Thema is criminaliteit in de regio. Rollen zijn weggelegd voor onder anderen Mike Weerts, Michiel Kerbosch, Björn van der Doelen en martial arts-dansers uit de regio. De muziek van de voorstelling wordt gemaakt onder leiding van Fresku.

Het verhaal wordt op dit moment geschreven door de Tilburgers Anton Dautzenberg en Diederik Stapel, twee spraakmakende figuren, de eerste als schrijver, de tweede als hoogleraar die voor wetenschapsfraude werd veroordeeld. ,,Ik kwam op het idee door De Achterkant van Nederland van Pieter Tops en Jan Tromp. Een fascinerend boek over de onderwereld in Noord-Brabant”, aldus Piet Menu, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel. ,,Met het benoemen van dat probleem is het nog niet opgelost. De oplossing zit ook in de gemeenschap. We zijn allemaal medeplichtig aan criminaliteit, dat is de insteek. De schrijvers heb ik mede gevraagd omdat Dautzenberg betrokken is bij de Quiet 500 en omdat Stapel momenteel in de verslavingszorg werkt. “

De Achterkant van... is een reeks die in acht verschillende steden wordt opgevoerd: Eindhoven, Breda, Tilburg, Roosendaal, Den Bosch, Terneuzen, Venlo en Heerlen, en heeft op elke plek een andere cast en lokale inkleuring. HZT maakte eerder onder meer Lampenmakers over Philips. 

De Achterkant van Eindhoven is tussen 17 en 21 september te zien in het Parktheater. Bij de voorstelling komt ook een expositie met cijfers en statistieken over criminaliteit in Eindhoven en omstreken, en de achterliggende verhalen. Deze expo, samengesteld met Young in Prison en Politie Eenheid Oost-Brabant, is al vanaf half mei te zien in het Parktheater. 

Volledig scherm
Piet Menu, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel © Kees Martens/fotomeulenhof