Eindhoven STRP Biënnale
Volledig scherm
Eindhoven STRP Biënnale © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zweven tussen twee zachte wolken op STRP Biënnale in Eindhoven

RecensieEINDHOVEN - De huidige editie van de STRP Biennale in Eindhoven staat helemaal in het teken van 'Senses en Sensors': weinig kijken: veel ondergaan en meedoen is het motto.

Het is dus nooit stil. Nergens. Dat mogen we denken of hopen, maar de installatie van Richard Vijgen geeft ons een draai om de oren - op een vriendelijke manier - en laat zien dat er altijd en overal wordt gecommuniceerd. Het is een drukte van jewelste om ons heen. Bijna zeven miljoen gsm-masten, negentien miljoen wi fi-routers en honderden satellieten omvat de dataset van zijn installatie en dat verkeer toont hij in The architecture of radio. Op een groot 360 graden-scherm projecteert Vijgen de signalen van al die punten en dat levert een wonderlijk schouwspel op; enorme halfronde, bewegende hallen lijken het, in vaal blauw en geel. En veel! Tjezus, wat een enorme hoeveelheid data wordt er toch over ons uit gestort...

Meedoen
Het werk van Vijgen is een van de opmerkelijke installaties op deze editie van STRP Biënnale. Het thema Senses en Sensors wordt door vrijwel alle deelnemende kunstenaars en studio's uitgewerkt en dat houdt automatisch in dat de bezoeker flink aan de bak moet. Dat is een ander kenmerk van STRP Biënnales: geen beschouwend gedoe, maar gewoon fijn ondergaan of meedoen.

Luchtkussen
Het object The physical mind van Teun Vonk is daar een uitgesproken voorbeeld van.  In zijn werk gaat de bezoeker op een groot, leeg, luchtkussen liggen. daar wordt vervolgens lucht in gepompt. Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde in eenzelfde kussen dat boven je hangt. En wiebel je eerst nog wat angstvallig van links naar rechts op die steeds groter wordende luchtbubbel, op het laatst kun je geen kant meer op; lig je klem tussen die twee gevaartes. Maar na enkele tellen voelt dat eigenlijk wel aangenaam; stel je je voor alsof je tussen twee wolken zweeft... En precies dát had Vonk voor ogen toen hij dat werk maakte: (zachte) druk op een lijf kan dat lijf en ook de geest tot rust brengen. Dat is best een prettige ervaring op een gewone zaterdag om een uur of twee.

Gongs
Ook heel bijzonder: hoe klinkt mijn huid? Dat hebben Thought Collider en Dave Young onderzocht en verpakt in de installatie Rhythm of life. Bijna zestig personen hebben hun handen gelegd op platen die de biofotonen-emissie van de huid meten.  Die emissies zijn omgezet in geluiden; voortgebracht door instrumenten die bestaan uit metalen snaren en gongs. De bezoeker wordt door het beantwoorden van een aantal vragen gekoppeld aan een van de zestig modellen en hoor je vervolgens hoe jouw huid klinkt. Tamelijk hectisch ben ik bang; weinig samenhang ook tussen de verschillende gongs. Mijn huid ziet er plots heel anders uit...

STRP Biënnale, Klokgebouw Eindhoven. Tot en met 2 april.  

Eindhoven STRP Biënnale
Volledig scherm
Eindhoven STRP Biënnale © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Eindhoven STRP Biënnale
Volledig scherm
Eindhoven STRP Biënnale © Fotopersburo van de Meulenhof BV