Volledig scherm
De Kenworth Zero Emissions Cargo Transport (ZECT) van DAF-moeder Paccar rijdt op waterstof. © Paccar

Omzet van moeder DAF Trucks Paccar stijgt met kwart

EINDHOVEN - Het Amerikaanse vrachtautoconcern Paccar heeft een uitstekend tweede kwartaal achter de rug met een omzetstijging van bijna een kwart ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

De omzet bedroeg 5,81 miljard dollar, waarvan er 1,50 miljard dollar in Europa, bijna geheel door DAF Trucks, werd omgezet. De omzet van DAF in Europa liet een soortgelijke stijging zien als van het Paccar concern als geheel. Bovendien slaagde Paccar erin de winstgevendheid van het concern met de helft te verbeteren. Het bedrijf verdiende in het tweede kwartaal 560 miljoen dollar, tegen 373 miljoen vorig jaar. 

IJzersterke wereldwijde truckmarkt

Volgens topman Ron Armstrong van Paccar weerspiegelen de cijfers een ijzersterke wereldwijde truckmarkt. „We hebben onze productie en onderdelenverkoop overal kunnen verhogen en ook ons marktaandeel nog laten stijgen. De positieve economie en de groei van het vrachtvolume wijzen erop dat ook 2019 een sterk jaar wordt.”

Harrie Schippers, voormalig topman van DAF Trucks en nu financieel topman van Paccar, roemt de winst van bijna 10 procent van de omzet. „Dankzij deze goede winstgevendheid kunnen we investeren in nieuwe voertuigplatforms en technologische initiatieven zoals verbonden trucks, autonome en alternatieve brandstofsystemen en serviceprogramma's.”

Preston Feight, de huidige topman van DAF Trucks die per 1 september wordt vervangen door Harry Wolters, zei dat het marktaandeel van het Eindhovense bedrijf op de Europese markt voor zware trucks was gestegen van 16,4 procent in het eerste naar 16,5 procent in het tweede kwartaal. „We kregen in het eerste halfjaar 26 procent meer orders van trucks boven de 16 ton dan in de eerste helft van 2017.” Hij verwacht dat op deze markt dit jaar in totaal circa 310.000 trucks, het derde beste jaar ooit, besteld worden. In Europa werden er, merendeels door DAF, in het tweede kwartaal 15.800 trucks verkocht, dat is inclusief de lichtere modellen.

Alternatieve aandrijvingen

Behalve DAF, die onlangs samen met VDL in Eindhoven een nieuwe elektrische truck presenteerde, zijn ook de merken Kenworth en Peterbilt van Paccar actief in het ontwikkelen van trucks met alternatieve aandrijvingen. Zo heeft Kenworth een waterstofmodel en een hybride model. De eerste zet met een brandstofcel waterstof om in elektriciteit voor de aandrijving. De hybride truck gebruikt een combinatie van een aardgasmotor met een elektrische aandrijving met accu. Peterbilt heeft tot slot een 400 paardenkracht elektrische truck met een bereik van 80 mijl (128 kilometer) bedoeld voor gebruik in binnensteden. 

Regionale Economie